Beethoven a gulágon

Egy hajdani szovjet munkatáborban, a ma Gulág-múzeumként működő Perm 36-ban adták elő Ludwig van Beethoven egyetlen operáját, a Fideliót.

A darabot, amely a szabadság zsarnokság feletti győzelméről szól, Michael Hunt rendezésében mutatták be az uráli Permhez közel fekvő Kucsinóban található egykori munkatáborban a hétvégén.

A környéken élő emberek százai amatőr színészként vettek részt a feldolgozásban, őröket és foglyokat alakítva az előadásban, amelyet július 11-ig hét alkalommal játszanak. Egy-egy előadásra 250 néző fér be, annyi, ahány rab régen osztozott egy barakk területén.

Michael Hunt brit rendező minden eddiginél nagyobb kihívásnak tekintette, hogy a Perm 36-ban vigye színre a Fideliót, amelynek hőse, Florestan politikai fogoly, csakúgy, mint akik a Sztálin parancsára létrehozott tábor barakkjaiban sínylődtek.

Az előadást nemzetközi alkotógárda hozta létre: a látványterv is egy brit művész, Charlotte Skene Catling munkája, Leonóra szerepét két fiatal orosz tehetség - Irina Krikunova és Jekatyerina Orlova - énekli felváltva. Florestant Viktor Kompanyejev, Don Pizzarót pedig Alkeszandr Agapov játssza.

Az előadásokról filmfelvétel készül, amelyet később DVD-n is kiadnak.

A Gulág-projektet tavaly indította el a permi Állami Csajkovszkij Operaház művészeti igazgatója, az örmény születésű Grigorij Iszakjan (George Isaakyan). Akkor elsőként az Ivan Gyenyiszovics egy napja című Szolzsenyicin-regényből készült darabot, Alekszandr Csajkovszkij zeneszerző operáját mutatták be a Perm 36-ban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.