Bécsben tolongó galériák

Hat galéria és hét kortárs művészeti intézmény képviseli Magyarországot májusban a bécsi művészeti vásáron, a Viennafair-en. A magyar kortárs művészeti szcéna ilyen jelentős bécsi megnyilvánulására korábban még soha nem volt példa.

Az idén május 7. és 10. között zajló, 120 galériát képviselő bécsi Viennafair az a nemzetközi művészeti vásár, amelyet közelségéből fakadóan a magyar művészek, művészeti szakemberek, műgyűjtők, művészeti hallgatók és a művészet szerelmesei a legnagyobb számban látogatnak. Az idei vásár azonban különös jelentőséggel bír Magyarország számára, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően hat magyar kereskedelmi galéria és hét kortárs művészeti intézmény kapott lehetőséget a közép kelet-európai régió szerepeltetésére amúgy is nagy gondot fordító vásáron való bemutatkozásra.

Az ACB Kortárs Művészeti Galéria, az Inda Galéria, a Kisterem, a Knoll Galéria Budapest, a Ráday Galéria és a Viltin Galéria önálló kiállítóként, a Budapest Galéria, a Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület, a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Fotográfusok Háza és a Műcsarnok – a Műcsarnok koordinálásában  – közös standon, a  Magyar Képzőművészeti Egyetem pedig egy projekt keretében mutatkozik be a neves vásáron.

A magyar kortárs művészeti szcéna ilyen jelentős bécsi megnyilvánulására korábban még soha nem volt példa, ami elsősorban az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával megvalósult Visitors program egyik legfontosabb eredménye.

A kortárs művészeti galériák nemzetközi művészeti vásárokon való szereplését ösztönző program 2008. október 9-én, a Reneszánsz Év – 2008 keretében indult útjára. A Bagyó Anna, művészeti konzultáns kezdeményezésére létrejött program keretében a világ legjelentősebb kortárs művészeti vásárainak képviselőit látjuk vendégül Magyarországon 2009. június közepéig.

Az idelátogató művészeti igazgatók/kurátorok – a számukra szervezett program során – kortárs művészeti galériákat és intézményeket látogatnak, és találkoznak a magyar kortárs művészeti szakma képviselőivel.

A nemzetközi és a magyar művészeti szakma közötti kapcsolatfelvétel támogatásának célja, hogy elősegítse a kortárs galériák és az általuk képviselt művészek megjelenését azokon a rangos, a nemzetközi művészet és műkereskedelem színe-javát képviselő, igen kompetitív vásárokon, amelyeken magyarok eddig egyáltalán nem vagy csak elenyésző számban voltak jelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.