Basszus: mágus!

Richard Bona többször viccelődött már azzal, hogy az A38 hajó márpedig az övé, hiszen számtalan alkalommal lépett már fel ott. Október 22-én a Millenáris Teátrumban varázsolja el a közönséget magával ragadó, csodálatos zenei világába. Videó

Utoljára májusban járt nálunk a basszusgitár virtuóz, de nem kellett soká várni újabb koncertjére. A basszusmágus ismét hazatér, s valóban, úgy tűnik, Richard Bona már-már otthon érzi magát, hiszen évente legalább egyszer ellátogat hozzánk. Felmerül a kérdés, vajon a rendszeres honi koncertezés következtében egyre könnyebb dolga van-e a kameruni varázslónak, vagy épp egyre nehezebb, hiszen igazi kihívás lehet újból és újból elkápráztatni a jazz muzsika szerelmeseit.

Ez alkalommal teljesen új felállásban érkezik a Millenárisra, ahol „The Ten Shades of Blues" című, vadonatúj albumát mutatja majd be.

A Bona - koncertek mindig élményszámba mennek, a kameruni zenész rendkívül barátságos, mindig leveszi a lábáról a közönséget, az esetek többségében sikerül megnevettetnie, megtáncoltatnia, s olykor még megénekeltetnie is a nagyérdeműt. A produkció végeztével leginkább bárgyún vigyorgó embertömeget látni kiözönleni a koncert helyszínéről.

Persze azért a zene a lényeg, nem csak a kiváló hangulat miatt látogatunk el sokadjára is egy Bona-koncertre. Az afrikai származású művész zenészcsaládba született, így ő is viszonylag korán hangszert ragadott. Balafonon kezdte, majd templomi gyerekkórusban énekelt, s később saját maga által készített furulyán és gitáron játszott. Jaco Pastorius hatására fordult a basszusgitár felé, mellyel mára meghódította a világot. Játéka egyedi és utánozhatatlan, semmihez sem hasonlítható. Légies, douala nyelvű énekét csodálatos basszus ütemek, lágy gitárfoszlányok és elképesztő billentyűtémák kísérik, aligha akad olyan, akit különleges muzsikája ne hozna lázba.

Oly sok hírességgel játszott már együtt az idők során, hogy akár csak emiatt is igazi sztármuzsikusnak lehetne tekinteni. 22 évesen Németországba, majd Franciaországba költözött, s alig pár hónap alatt szemet szúrt tehetsége, olyan neves zenészekkel léphetett színpadra, mint Didier Lockwood, Manu Dibango vagy Salif Keita. 1995-ben Mike Stern invitálására költözött New Yorkba, ahol a mai napig él és alkot. Bár akkoriban voltak némi problémái az angol nyelvvel, így is kézről kézre adták őt a sztárok, feltűnt többek közt Herbie Hancock, Chick Corea, David Sanborn, Georges Benson, Bobby McFerrin, Brandford Marsalis és Chaka Khan oldalán, és turnézott a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead kötelékében.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Október 22-én este vadonatúj dalai mellett bizonyára felcsendülnek majd a régi nagy kedvencek is, s ez alkalommal is felejthetetlen élményben lesz részünk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.