Bartókból ne csináljanak lábtörlőt

Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse, Vásárhelyi Gábor egy lapunkban megjelent tudósítás alapján tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy határozott tiltása ellenére Bartók Béla zeneszerző egyik művének plakátja szerepel egy Brüsszelben kiállított reklámszőnyegen, amely a magyar EU-elnökség alkalmából a magyar kultúra értékeit reklámozza.

A szőnyeg ellen - ez korábbi cikkünkből kiderül - volt már tiltakozás. Akkor a Habsburg-birodalom 1848-as térképének megjelenítése ellen emeltek kifogást osztrák és szlovák EP-képviselők. A szőnyeg Pápai Lívia Ferenczy Noémi-díjas textilművész elképzelései alapján született, s a magyar kultúrtörténet kiemelkedő pillanatait jeleníti meg. Mint Lengyel Roland, a Hungarofest kreatív tanácsadója akkor elmondta, maguk is számítottak például olyan kifogásokra, mint hogy illendő-e a Szent László királyt ábrázoló hermán lépkedni?

Mint azt Vásárhelyi Gábor a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, Kálomista Gábornak írt, lapunknak is eljuttatott tiltakozó levelében kifejti, nagyon visszatetsző, sőt megalázó az, hogy a magyar kultúra jelképein bárki is a cipőjét illesse. Sem a Magyar Szent Koronát, sem a magyar királyokat, sem egyéb, számunkra evidens jelképeket nem szoktuk lábtörlőnek használni. Sajnos egyes értékek miatt, jogtulajdonos híján, nem léphet fel senki.

Az örökös felhívja a figyelmet, hogy Bartók Béla művei szerzői jogvédelem alatt állnak, a műveivel való minden nemű megjelenés, reklámozás a jogtulajdonos engedélyéhez kötött. A Hungarofest, mint magyar cég, a magyarországi jogtulajdonos engedélyét szükséges beszerezze, de mint brüsszeli kiállító, szükséges a brüsszeli Bartók jogtulajdonos, azaz Bartók Péter engedélyének a beszerzése is.

Vásárhelyi Gábor 24 órát adott arra, hogy a plakátot és minden egyéb Bartók Béla nevét, művét, annak címét, vagy arra való utalást tüntessenek el az általa „kultúrtörténeti szörny-nyeg"-nek nevezett műtárgyról, különben jogi lépéseket tesz

Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla távoli rokona már több alkalommal letiltotta Bartók műveinek formabontó feldolgozásait. Például 2005-ben megtiltotta, hogy Alföldi Róbert rendezésében tovább játsszák A kékszakállú herceg várát a miskolci operafesztiválon. Majd 2006-ban Bartók Bála születésének 125. évfordulóján A csodálatos mandarin operaházi és a Bozsik Yvette-rendezte Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című opusz trafóbeli rendezését tiltotta le. A Bartók-jogok 2015-ben évülnek el.

Ez egy plakát

A rendezvényt szervező Hungarofest a tiltakozásra reagálva közölte: a kifogásolt darab egy 1918-ban készült operaházi hirdetés plakátja, a fotó az Országos Széchényi Könyvtár engedélyével készült, nem Bartók Béla által készített mű, ezért Bartók Béla magyarországi örökösét szerzői jogi védelem sem illetheti meg ennek kapcsán.

A magyar EU-elnökség idején dekorációul szolgáló mintegy 202 négyzetméteres kultúrtörténeti szőnyeg az Európai Tanács brüsszeli székházában. A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország díszíti fel a tanács Justus Lipsius reneszánsz g
A magyar EU-elnökség idején dekorációul szolgáló mintegy 202 négyzetméteres kultúrtörténeti szőnyeg az Európai Tanács brüsszeli székházában. A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország díszíti fel a tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő tanács üléseit szokták tartani.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.