Barokk operát rendez Alföldi

Először rendez a Magyar Állami Operaházban Alföldi Róbert, méghozzá egy barokk opera magyarországi bemutatóját, az Iphigeneia Tauriszban címűt. Gluck, Richard Strauss átdolgozta művét vasárnap játssza először a dalszínház Wierdl Eszter főszereplésével.
Mohai Balázs / MTI

Öt esztendőn át minden évad végén barokk operával bővíti repertoárját az Opera, döntött a dalszínház vezetése. Tavaly Rameau Hippolütosz és Arica című alkotását állította színpadra Káel Csaba, most Gluck operáját a szerző születésének 300. évfordulóján mutatják be.

A művet először játssza teljes terjedelmében a dalszínház. 1957-ben az Erkel Színházban egyetlen felvonás hangzott el belőle.

A teljes darabot most a barokkspecialista Vashegyi György vezényli, a címszereplő Wierdl Eszter mellett a további szerepekben Gál Gabi, Megyesi Zoltán, Haja Zsolt és Szegedi Csaba látható, és az előadásban komoly szerepet kap a kórus is.

Az operát összesen háromszor adják elő még az évadban, a vasárnapi premier után június 25-én és 27-én, de októberben újra műsorra tűzik.

Strauss 1889-ben, a weimari udvari zenekarnál dolgozott zeneigazgatóként, első vállalkozásainak egyike volt a Gluck-opera átdolgozása. Wagner - aki nagy hatással volt Richard Straussra - korábban egyszer már teljesen átdolgozta Gluck egy korábbi operáját, az Íphigeneia Auliszban címűt.

Strauss azonban nem érezte szükségét olyan drasztikus változtatásnak, mint Wagner, tiszteletben tartotta a barokk operaszerző munkáját.

Az átirat első előadását rejtély övezi, nincs információ arról, hogy a zeneigazgató miért nem akarta bemutatni munkáját. A feljegyzések szerint Weimarban csak 1900-ban, Strauss távozása után hat évvel játszották először, Rudolf Krzyanowski vezényletével.

Alföldi Róbert a sajtótájékoztatón a mitológiai témájú mű bonyolult viszonyrendszeréről beszélt, és azt is elmondta, ritkán történnek vele olyan találkozások, mint amilyen a Wierdl Eszterrel való volt. Humorban, munkamenetben, gondolkodásmódban egyetlen szóból megértették egymást. Vashegyi Györggyel együttdolgozni pedig felért egy továbbképzéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.