Barenboimé a Karajan-díj

Daniel Barenboim zongoraművész-karmester kapja idén az 50 ezer euróval járó Herbert von Karajan-díjat, amelyet a Festspielhaus Baden-Badent működtető magánalapítvány hozott létre 2003-ban.

A 67 éves, Buenos Airesben született, izraeli származású zongoraművész-karmestert, mint az elmúlt 60 év egyik meghatározó jelentőségű muzsikusát és gondolkodóját tartja elismerésre méltónak az alapítvány.
Barenboim november 4-én lép föl a Festspielhausban, a jegyeket erre a hangversenyre április 15-én kezdik árulni - közölték a szervezők.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

Daniel Barenboimot már 11 éves korában fenoménnek tartotta Wilhelm Furtwängler zeneszerző-karmester. Barenboim 1967-ben debütált karmesterként a Londoni Új Filharmónia Zenekar élén, a 80-as években a Bayreuthi Ünnepi Játékok egyik ünnepelt karmestere volt.

A berlini Staatsoper főzeneigazgatójaként dolgozott 1992-től egy évtizeden át, munkájának ma is a német főváros az egyik fontos színhelye. Híres projektje, amelyet a palesztin irodalmárral, Edward Saiddal hozott létre, a Nyugati-Keleti Divan Zenekar, amelyben izraeli, palesztin és más nemzetiségű fiatal muzsikusok dolgoznak együtt.

Tavaly a Contergan nevű gyógyszer miatt súlyosan sérülten született német bariton, Thomas Quasthoff kapta a díjat, 2008-ban a koncertezéstől visszavonuló Alfred Brendel zongoraművészt tüntették ki. 2007-ben nem zenészt, hanem a híres koreográfust, John Neumeiert jutalmazták. Első ízben, 2003-ban a hegedűművész Anne-Sophie Mutter vehette át a Karajan-díjat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.