Barangolás a népmesék birodalmában

Kazalnyi mesét, szekérnyi folklórt és betyárjó hangulatot ígér július 17-e és 25-e közt a Hetedhét Vigasság Kulturális, Művészeti és Hagyományőrző Fesztivál. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, a töpörtyűhöz, borhoz és mézespuszedlihez pedig eleven népmese hősök, koncertek, kézműves foglalkozások és csodálatos vidék társul. Egy hétnyi barangolás vár a népmesék birodalmában!

Ki ne emlékezne a gyerekkorunkat meghatározó magyar népmesék sorozatra! A jól ismert dallam, a kis tubica által kifütyült virágok, a piros színű népi motívumok...mindig jó érzéssel töltik el az embert, ha újra látja. Mennyire irigyeltem egykor a népmesék legkisebb királykisasszonyát, a mindig szerencsés, és kalandos életű lányt, aki a végén megtalálja a herceget vagy juhászt, akivel boldogan élnek, míg meg nem halnak.

A Hetedhét Vigasságon kicsit a népmesék világában érezhetjük magunkat. A Börzsöny hegység lábánál három falu, Kemence, Perőcsény és Bernecebaráti úgy döntött, megkísérlik visszacsempészni a modern, rohanó ember életébe az olykor nemesen egyszerű, mégis magával ragadó népmeséket. Hagyományőrző fesztivált szerveznek elég messze a város forgatagától ahhoz, hogy az ember gondjait hátra hagyva ki tudjon kapcsolódni, de elég közel ahhoz, hogy a fővárosiak is gond nélkül el tudjanak jutni a festői szépségű helyszínekre. Az odavalósiak kapui mindenki előtt nyitva állnak ezen a héten, bárki bepillantást nyerhet a helyi ízek és mesterségek világába, kicsit belekóstolhatunk a csendes, hagyományokhoz ragaszkodó vidéki életbe.

Mutatványosok, kézművesek és zenészek lepik majd el a területet, gyerekkorunk hősei elevenednek majd meg a perőcsényi „Fabulatanyán", ahol élő mesevilágba csöppenhetünk, és lesznek néptánc előadások, koncertek és nótaestek is.

Mindenki találhat tehát kedvére való elfoglaltságot, és mivel a falvak nincsenek messze egymástól, könnyűszerrel zarándokolhatunk egyik programról a másikra. Ugyanakkor érdemes szabadon hagyni egy délelőttöt, és egy kiadós reggeli után kirándulni a környéken, ugyanis a fokozottan védett területek a turistautakon jól bejárhatóak. A falvak környéke megannyi kincset rejt, állítólag ha nagyon csendesen és óvatosan járjuk az erdőt, még őzeket és szarvasokat is láthatunk, sőt, keveseknek adatik meg a 2 méteresre kiterjesztett szárnyakkal keringő, a kipusztulás szélén álló parlagi sas látványa is. Érdemes tehát barangolni, kiélvezni a csendet és nyugalmat, esténként pedig mulatni a helyiekkel és a többi fesztiválozóval. A koncert paletta meglehetősen színes, lesz Hobo, Csík zenekar, Nox, Torres Dani, Szekeres Adrienn, Supernem, Heaven Street Seven és fellép Deák Bill Gyula és a Magna Cum Laude is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.