Bánk bán újratöltve

November 25-én mutatja be az Újvidéki Színház a Bánk bán általa korszerűsített változatát.
Urbán András rendező elmondta az MTI-nek, hogy Gyarmati Kata dramaturggal arra törekedett, hogy a mű sokszor nehézkes, veretesnek mondható szövegét egyszerűbbé, "bizonyos szintig maivá" tegye, de csak annyira, hogy az ne menjen a történet rovására. Hozzátette ugyanakkor, hogy semmiképpen sem átiratról van szó, a darabhoz Katona József szövegét használják, de abban reménykednek, hogy annak modernizált változata közelebb hozza korunk közönségét az előadáshoz.

"Ez Bánk bán története, de lesznek olyan jelenetek is, amelyek nem Katona József tollából származnak, hanem a próbák folyamán születtek meg" - magyarázta a rendező. A Bánk bán kapcsán a próbák alatt foglalkoztak a hazával és a hazaszeretettel, valamint ezeknek a fogalmaknak az identifikálásával és relativizálásával - mesélte a rendező. Hozzáfűzte, hogy ugyan a "külhoniság", a "vajdasági magyar lét" és a "kisebbségi lét" meghatározza az előadás kontextusát, de a történeten ez nem módosít.

A darabban a színészek a mai kornak megfelelő kosztümökben játszanak, ugyanakkor utalásokkal, játékossággal, "saját költészetet és esztétikát kialakítva" megjelennek a 13. század jegyei is. A főbb szerepeket Elor Emina, Mészáros Árpád, Krizsán Szilvia és Balázs Áron alakítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.