Balkan Fanatik: egy új állomás

Hallgatja az ember a Balkan Fanatik On The Road című lemezét, és bár tudja, hogy tulajdonképpen meg kellene lepődnie, egyáltalán nincs meghökkenve. Magyar népzenét hall török és arab hangszereken, török és arab ízekkel, némi elektronikával fűszerezve, és az egész olyan természetes, mintha egykor együvé tartozott volna. Nagyon szép, nagyon harmonikus, nagyon összeérett.

És hogy tényleg nem ördögtől való ötlet összecsúsztatni a két zenei világot, arra hitelesebb igazolás nincs, mint Bartók Béláé, aki 1936-os törökországi népdalgyűjtő útja során számos olyan ősi török népdalt talált, amely megdöbbentő rokonságot mutat a magyar népdalokkal.

Az On The Road zenei anyaga szépen lüktető alapokra épül (Yorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor, azaz Lepe), szárnyaló énekkel (Träger Lili és Farkas Annamária), némi alkalmazkodó rappel (Mc Leggo), egyáltalán nem tolakodó elektronikával, chill outos finomságokkal. Ahogy a muzsikusok a lemez borítóján üzennek: „Ez nem tudományos igényű munka, de híd, út a távolba vesző gyökerek, hagyományok megértéséhez. Egy távoli üzenet Keletről a mai nyelven. Tekintsük fordításnak vagy kapocsnak. A Balkan Fanatik egyik új állomásának tekinti.”

Tekintsük mi is annak, és reménykedjünk abban, hogy a zenekar nem siet tovább erről az állomásról, amely eléggé megbízhatónak tűnik. A zeneanyag nem pusztán izgalmas kitérő, de hallhatóan közönségbarát, és ez még akkor is igaz, ha Yorgoszék itt-ott azt nyilatkozták, hogy bizonytalanok arra nézvést, vajon tetszik-e majd az új lemez azoknak, akik egy kicsit más atmoszférát szoktak meg a Balkan Fanatiktól.

Tetszeni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.