Balatonfüred Milánóban - Világhírű művészek a Vaszary Galériában

Picasso, Toulouse-Lautrec, Robert Capa, Ferenczy Béni, Jean Cocteau és a kortárs magyar neoavantgard legjelesebb képviselői. Íme, néhányan, akiknek a balatonfüredi Vaszary Villában nyílik kiállítása a következő években. A város pedig a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában mutatkozik majd be.

- Önálló városként a maga kulturális értékeivel egyedül Balatonfüred kap majd teret a jövő évi Milánói Világkiállításon - jelentette be a Vaszary Villában tartott sajtótájékoztatón Szőcs Géza kormánybiztos, aki kiemelte: sok-sok közös historikus és kulturális érték, rokoni érzület határozza meg a magyar-olasz kapcsolatot, amelyhez Füred jelentősen hozzájárult.

- A Balatont felfoghatjuk az ország második legnagyobb városának. Ez egy kertváros, közepén egy tóval, és ennek a kertvárosnak minden bizonnyal Füred a szíve - tette hozzá az eseményen, amelyen részt vett Gina Gianotti az Olasz Kultúrintézet igazgatója is.

Bóka István polgármester kiemelte 2006-ban még teljesen irracionálisnak tűnt, hogy a lepusztult, orosz üdülőként is funkcionált Vaszary Villa meghatározó kulturális intézmény lesz. - Mára reprezentatív kiállító térré vált az épület, a város egyik emblematikus intézményévé. Arra törekszünk, hogy a jövőben még több jelentős tárlatnak adjunk helyet itt – vélekedett Bóka István.

Cserép László a Füredkult igazgatója bejelentette: a város a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria után a Magyar Nemzeti Múzeummal is együttműködési megállapodást kíván kötni. A kulturális partnerségnek köszönhetően az elkövetkező években több fontos, országosan is jelentős tárlat lesz majd látható Füreden.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója kiemelte: a magyar fotóművészet a 20. század első felében kimagasló alkotókkal hívta fel magára a figyelmet, a zseniális művészek közül a magyar származású, világhírű fotográfus Robert Capa képeiből rendeznek majd 2015-ben kiállítást a Vaszary Villában.

– Igen figyelemre méltó, ami az elmúlt években itt zajlik Füreden és a galériában. A hagyomány önmagában nem létezik, időről időre újra kell gondolnunk. Olyan kiállításokat szeretnénk megvalósítani Füreden, amelyek ezt az újragondolást segítik – mondta.

A Vaszary Galéria tervezett kiállításait Geskó Judit művészettörténész, a galéria főtanácsadója ismertette.
Ez év augusztusban Magyar művészek Itáliában 1800-1850 között címmel nyílik tárlat. A mintegy nyolcvan művet bemutató kiállításon többiek között Barabás Miklós, Markó Károly, Kozina Sándor, Balassa Ferenc képei lesznek láthatók. Szeptemberben az I. világháború idején készült alkotásokból nyílik gyűjteményes kiállítás. A száz műalkotás között Mednyánszky László, Moholy-Nagy László, Vaszary János alkotási is szerepelnek.

A jövő évi tervek között szerepel Krúdy Gyula életművét képzőművészeti alkotásokkal bemutató egyedi tárlat, márciusban Picasso költözik a galériába. A világhírű francia alkotó Jean Cocteau 1916-ban a párizsi Montparnasse művész negyedében Picassóról készült felvételei mellett Picasso közel harminc 1908-12 közötti művét is bemutatják.

A Szépművészeti Múzeum jóvoltából a 19. század végi, 20. század eleji francia impresszionizmus, illetve szimbolizmus alkotóinak képeiből is nyílik majd kiállítás. Olyan nagy művészek festményei lesznek itt, mint Dürer vagy Toulouse-Lautrec.
Kovalszky Márta A modern magyar festészet remekei címmel kiadott könyvében szereplő alkotásokból nyílik majd kiállítás, a különböző köz illetve magángyűjteményekben lévő művek még soha nem voltak együtt kiállítva.

Ferenczy Béni képeiből is nyílik majd önálló kiállítás, mint ahogy Jovánovics György szobrászművész alkotásai is láthatók lesznek a Vaszary Galériában.

-Jelentős művészek alkotásai lesznek láthatók a galériában. Ízlésformáló nagy mesterek munkái, ezért nagyon várjuk a kiállításokra az iskolákat is. Régi vágyam a Balaton-felvidékhez kötődő kortárs művészek bemutatása. Szeretnénk ebből egy tárlat sorozatot. A tervek szerint Bak Imre, Fehér László, Maurer Dóra, Nádler István egyéni kiállításainak adna helyet a Vaszary Galéria – mondta a balatonfured.hu kérdésére Geskó Judit.

Az eseményen bejelentették, hogy idén augusztusban ismét megrendezik a Pintér Aukciósház jótékonysági esttel egybekötött aukcióját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.