Balatonfüreden nyomoztak Picasso után

Különleges vendéget várnak szombaton  Balatonfüredre, a Vaszary Baráti Kör rendezvényére.

Julie Martin, a New Jersey-i e.a.t. alapítvány igazgatója, a Találkozás Picassóval című kiállításon bemutatott fényképek tulajdonosa tart majd tárlatvezetést, és mesél a művek szereplőiről, 1916 Párizsáról, a fotókat készítő Jean Cocteau-ról, és a sorozat előkerülésének lebilincselő történetéről.

A Vaszary Galériában augusztus 9-ig látható fényképsorozat Pablo Picassót teljesen új összefüggésben egy művészcsoportról készült fotósorozat főszereplőjeként mutatja be. A huszonkilenc fényképet a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau 1916 nyarán készítette. A képeken a jókedvű fiatal Picasso mellett feltűnik a művész barátnője- a manöken Pâquerette, és a kor ismert bohém arcai is- Amadeo Modigliani festőművész, Erik Satie zeneszerző, Max Jacob író, költő, festőművész és Moïse Kisling festőművész is.

A képsorozat különlegessége, hogy a sorozat felkutatója az amerikai Billy Klüver, időjárási és csillagászati térképek, helyszíni mérések segítségével percre pontosan meghatározta a képek exponálásának időpontját.

Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy a Picassóról és művész montparnasse-i bohém barátairól készült teljes sorozatot a világon Magyarországon láthatja először a közönség.

A rendhagyó tárlatvezetés után egy kerekasztal beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők Martin, Orosz Márton kurátor, Gadányi György fotótörténész, Bodrog Levente mérnök és Mizser Attila (csillagász) részvételével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.