Bácsi Magda adománya

Bácsi Magda úrhölgy adománya jóvoltából közel háromszáz tétel távol-keleti és európai tárggyal gyarapodott az Iparművészeti Múzeum kerámiagyűjteménye.

A hegedűművész Svédországból való hazaköltözése, 1994 óta rendszeresen adományoz a múzeumnak – most egy több mint harminc darabot számláló, nagyrészt keleti kerámiakollekció került így a múzeum birtokába. Az Iparművészeti Múzeum Gyűjtők és kincsek c. állandó kiállítása így új fejezettel, új kabinettel gazdagodhatott, melynek címe: A jövő ígérete.

Lovas figura
Lovas figura - Iparművészeti Múzeum

A múzeum számára Bácsi Magda adománya valóban a jövő ígérete, hiszen a műtárgyak tudományos feldolgozását, valamint az épület rekonstrukcióját követően állandó kiállításon tervezi bemutatni a teljes gyűjteményt, melynek értéke megközelítőleg százmilliós nagyságrendű.

A kvalitásban és mennyiségében egyaránt gazdag műtárgyegyüttes mintegy öt évezred kerámiaművészetét reprezentálja. A neolitikum kori geometrikus festésű edények, különleges figurális sírkerámiák, állat formájú használati tárgyak, szeladonmázas edények, kivételes szépségű porcelánok, amelyek egykor királyi gyűjteményt – Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király (1670–1733) porcelángyűjteményét – gazdagították, valamint a búvárrégészet jóvoltából felszínre került híres, pontosan datálható hajórakományok mindegyikéből egyet-egyet tartalmazó páratlan adomány válogatását láthatja most a közönség.

A 43 tételt bemutató kabinet kiemelkedő jelentőségű műve egy kínai Lovas íjász szobor. A kerámiafigura a Han-korban, Kr. e. 206 - Kr. u. 220 között készült, arányai, a lovas és ló ábrázolása, a harcos viselete, a nyereg mintázása, a festés pontossága hiteles, megrendítő és megejtő emlék a kétezer évvel ezelőtti kultúrából.

Az európai gyűjteményi egységet egy páratlanul elegáns szecessziós díszváza képviseli. A csillagos ég alatt táncoló nőket ábrázoló reprezentatív eozinmázas vázát Mack Lajos szobrászművész terve alapján a Zsolnay-gyárban, 1899-1900-ban készítették.

A kabinet egyik tárlójában a gyűjtemény legkorábbi tárgyai kaptak helyet, a Szerzetesfej, amely egy szobor töredéke, mintázásával és festése finomságával ragad meg. A tus hígításához használt kicsiny, hal vagy teknősbéka formájú vízcsepegtető eszközök, az élethű Tang-kori lovacska, a geometrikus festéssel díszített neolitikumi cserépedények, korsók páratlan értékű kordokumentumok, a kínai civilizáció korai emlékei.

A kabinet másik együttese a merőben más karakterű porcelán világát tárja elénk. A különleges anyag, a porcelán áttetsző fehérségét, ragyogó színeinek pompáját, festésének szokatlan finomságát tekintette Európa kerámiaművészete követendő mintának. A kontinens kikötőibe érkező távol-keleti tárgyak első hajórakományai uralkodói gyűjteményekbe kerültek. 17-18. század fordulóján Erős Ágost volt a korszak legjelentősebb porcelángyűjtője. A kollekció legszebb darabajai a drezdai Zwinger Porcelángyűjteményében ma is láthatók. Gyűjteményének egy része az első világháborút követően kerültek el Drezdából, hogy azután aukciósházak ritka és értékes műkincseiként árverezzék el őket. Bácsi Magda ezekből tudott szerzeményezni igen szép porcelánokat, valamennyin látható a királyi gyűjtemény lajstromszáma. Fontos tudnunk, hogy egykor ezek a tárgyak hívták életre az európai keményporcelánt, hiszen Erős Ágost király Ehrenfried Walther von Tschirnhaus és Johann Friedrich Böttger alkimisták sikerrel járó porcelánkísérletei nyomán alapította meg Meissenben, 1710-ben Európa első porcelánmanufaktúráját.

A tenger mélyéről felhozott kerámiák, porcelánok közül a válogatás a Beleitung, a Hoi An, a Vung Tau, a Ca Mau és a Binh Thuan Cargo egy-egy emlékét reprezentálja. A távol-keleti porcelánvilág 18. századi gazdagsága tárgyak sokaságával, jellemző típusokkal – madár-virág kompozícióval, vízparti tájkép pagodával, kertábrázolás – mutatható be, ezek hatottak termékenyítően Európában a keménycserép tárgyak, étkészletek díszítményeire a 19. században.

A Bácsi Magda-kabinet a nagyközönség számára a Gyűjtők és kincsek című állandó kiállítás részeként, 2013. április 19-től, a múzeum első emeletén tekinthető meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.