Bábszínházi világnap közeleg

Üres üzlethelyiségeket, városi tereket vesznek birtokba és nyílt próbával is várják a közönséget a magyar nyelvű bábszínházak határon innen és túl március 21-én, szombaton a bábszínházi világnapon, amikor mintegy negyven bábszínház, független társulat, oktatási intézmény és szakmai szervezet ünnepel egyedi produkcióval.

A Budapest Bábszínház kezdeményezésére 2014-ben a magyar nyelvű bábosok először ünnepelték közösen a bábszínházi világnapot. A siker arra ösztönözte a szervezőket, hogy 2015-ben újra szokatlan körülmények között, váratlan produkciókkal mutassák be a báb és a bábosok sokoldalúságát - olvasható a világnapi programok magyarországi kezdeményezője és koordinátora, a Budapest Bábszínház közleményében.

Mint írják, egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is zajlottak események.

Tavaly a magyar nyelvű bábosok első alkalommal határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatták be. A bábot váratlan helyszínekre vitték, hogy azok, akik utoljára talán gyermekként jártak bábszínházban, újra felfedezhessék ezt a műfajt. Tavaly húsz településen mintegy negyven bábszínház, független társulat, szakmai egyesület, oktatási intézmény vett részt az eseményen.

A rendezvény célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé váljon. A szervezők célja az is, hogy megismerjék a nézők azokat, akik évek, évtizedek óta a pályán vannak, és találkozzanak a legfiatalabb bábos generációval is. A bábosok ebben az évben is különleges programokkal készülnek: avatnak babajátszóteret, birtokba vesznek üres üzlethelyiségeket és városi tereket, buszoznak, bicikliznek, nyílt próbát tartanak, beállnak a cukrászda és a kocsma pultja mögé.

A Budapest Bábszínház programjai között szerepel például, hogy a művészek budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a színház repertoárjához köthetők. A színházban bábkészítés, papírszínház, diavetítés, kézműveskedés is várja a látogatókat. A Hagymácska című előadás bábosai és bábjai a Nagyvásárcsarnokban egy zöldség-gyümölcs standon bukkannak fel. A színház művészei különleges, klasszikus zenére készült bábetűdökkel térnek vissza az Operaházba. Lesz barangolás Giovannini Kornél bábművész és bábkészítő állandó kiállításán az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, ahol marionett bábokat is kipróbálhatnak az érdeklődők.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.