Baán László: a kormány nem költözik a budai várpalotába

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját a sokat támadott vállalkozásról kérdezte a valasz.hu.

„A Liget Budapest Projekt csak a száz évvel ezelőtti nagy budapesti városalakító építkezésekhez mérhető. Ilyen léptékű kulturális fejlesztés Magyarországon utoljára a millennium időszakában valósult meg; most öt olyan múzeum kap új, világszínvonalú épületet, amelynek soha nem volt önálló otthona" – mondja a Heti Válasznak adott interjújában Baán László, aki szerint szakmai körökben nem az ellenállás nagy, hanem a támogatás, csak utóbbi – a dolgok természeténél fogva – mindig csendesebb.

„Megvan és meglesz a pénz, erő és akarat ennek a történelmi léptékű tervnek a megvalósítására. Egyszerűen elszoktunk attól, hogy idehaza ekkora kulturális városfejlesztési projektet szervezetten, minden elemét európai rangon kivitelezve végigvigyünk" – állítja.

Baán szerint abszurd, ami a szocializmus idején a Budai Várral történt, csak már megszoktuk.

„Helyre kell állítani, és látogatható palotamúzeumot kell csinálni belőle, mint Varsóban. Legitim és történelmileg érvényes megközelítés, hogy – miként Prágában és Bécsben – az államfő székhelye a várban legyen, azzal, hogy az elnöki hivatalhoz tartozó reprezentatív tereket is látogathatóvá kell tenni, ha éppen nincs ott állami rendezvény. Azt, hogy a jövőben kormányzati funkció kerüljön a palotaépületbe, kizártnak tartom, hisz az ott sose volt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.