Azeriek, kínaiak, törökök a belvárosban

Szombaton kezdődik és jövő vasárnapig tart a 17. Duna Karnevál. A nemzetközi multikulturális fesztivál egyik legfőbb attrakciója a III. Nemzetközi Néptáncverseny lesz, a másik pedig az, amikor közel 1000 táncos és zenész vonul a Bazilikától a Vörösmarty térre, hogy ott valódi karneváli hangulatot teremtsen.

A Duna Karnevál különleges programsorozat a néptánc és a népzene, a világ- és kortárs tánc, a fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával.

A külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók lesznek a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző, Európából és Ázsiából érkezett egzotikus társulatok is. Az idei évben 10 külföldi együttes közel 300 művésze érkezik a Duna Karneválra. Meghívott országok: Azerbajdzsán, India, Kína, Törökország, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Szlovákia...

A karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált. A Rendezvény a magyarországi fesztiválok minősítési rendszerében a legmagasabb fokozatú „Kiváló Fesztivál” címet nyerte el, az elmúlt években a nemzetközi minőségellenőrzési rendszerben  elnyerte a megtisztelő Europe Top 500 elismerő címet, az Euro-Mediterrán partnerség „1001 Actions for Dialogue” kampányának hivatalos résztvevője volt. A Karnevál számos Európai Uniós (Kaleidoscope, Kultúra 2000) és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és integrált programjai közé.

A fesztivál helyszínei: Vörösmarty tér, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Duna Palota, Hagyományok Háza, Mátyásföld – Erzsébetligeti Színház, Budafok – Záborszky pince, Üröm.

Június 16-án, szombaton Karneváli Felvonulás köszönti a rendezvénysorozatot. Közel 1000 táncos és zenész teremt valódi karneváli hangulatot Budapest szívében. Az együttesek a Szent István Bazilikától a Vörösmarty térre érkezve késő estig tartó táncgálával és táncházzal köszöntik a Karnevált.

A Duna Karnevál gálaműsorán, június 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének közös előadását élvezheti a közönség a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes közreműködésével.

A III. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt június 14-én az Erzsébetligeti Színházban rendezzük; a külföldi táncegyüttesek nemes versengését követheti nyomon a közönség. A verseny célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése, új magas művészi színvonalú produkciók inspirálása a magyar koreográfiai iskola példáján. A versenykiírás a hagyományőrzés és a korszerűség egyidejű megjelenítését hangsúlyozza az innováció és kreativitás jegyében. A táncegyüttesek bemutatóit nemzetközi zsűri értékeli, és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, és Bronz LÁNCHÍD díjakat, különdíjakat.

A fesztiválról részletesebben itt olvashatnak.

Duna Karnevál - török vajda
Duna Karnevál képek - török vajda 2
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.