A Vígnek ajánlja Dörner A hatodik koporsót

Ha szikvizet, fröccsöt isznak vagy buborékot látnak, szeretnénk, ha az Újszínház jutna eszükbe – hangzott el a Dörner György vezette teátrum szerdai sajtótájékoztatóján, ahol az intézményt a magyar szellemi termékként aposztrofált vízzel állították párhuzamba. A színház igazgatója egyébként az évad ismertetésére hívta egybe a sajtót: ennek programján külső nyomásra és főpolgármesteri ajánlásra már nem szerepel A hatodik koporsó, bár a darab Dörner György szerint sokkal több embert érdekel, mint ahány ellene van.

Úgy véli, emocionálisan mozgatja meg az embereket. Ez a halmozott figyelem azonban azt is jelenti: üzleti ballépés nem bemutatni. Az igazgató nem gondolja, hogy Tarlós István betiltotta volna a darabot, ők csak figyelembe vették a fenntartó ajánlását. Dörner szerint azt sem tiltja senki, hogy bármelyik másik színház műsorára vegye Csurka István művét. Ajánlotta például a Vígszínházat, ahol az író korábban háziszerző volt.

Új Színház
Új Színház

Egy másik ismert Csurka-darabot, a Deficitet már elkezdték próbálni a stúdiószínházban. Az első premier azonban a Mert a mamának így jó! című komédia lesz.  A programban szerepel még Márai Sándor, Nyírő József, Tamási Áron műve is,  a Mindszenty évet pedig a főrendező, Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című darabjával ünneplik.  Várható még gyerekdarab is, és – ahogy az igazgató megjegyezte – "nosztalgia sanzon csacska történettel" Csurka Lászlótól és Maros Gábortól.

Kialakult a társulat is. A régiek közül nem sokan maradtak, tag lett viszont – többek mellett – Csurka László, Gregor Bernadett, Kautzky Armand, Koncz Gábor, Mihályi Győző és Újréti László. Mivel két társulat is megszűnt az elmúlt évad végén, több színész megkereste az Újszínházat. Mint Dörner elmondta: bár a színház nem szociális intézmény, karitatív tevékenységként szeretne segíteni ezeknek a művészeknek egy-egy kisebb szereppel.

A művészeti vezető-főrendező Pozsgai Zsolt Rómából jelentkezett, ahol a Zsolnay családról szóló filmjét mutatják be. Lapunk kérdésére Pozsgai azt válaszolta: nem foglalkozik azzal, hogy rendeződik-e a viszony közte és Derzsi János között. Mint ismeretes, pofonnal zárult egy vita közte és a színész között, aki elhagyta a társulatot, mondván, nem tud ott tovább dolgozni. Erre Pozsgai nyílt levélben tette közzé: Derzsi azért távozott, mert csak fizetés nélküli szabadsággal engedték el egy külföldi turnéra. A levél végén megjegyezte: köszöni azokat az információkat, amelyeket Derzsi az előző vezetésről szolgáltatott az újnak. Mivel a művészeti vezető szerint az ezt követő pofon "nem fér bele az ő kultúrközegébe", megkérdeztük, a fenti levél miként tartozhat bele. Pozsgai annyit válaszolt: el kell olvasni Derzsi János nyilatkozatát a Színház.hu portálon.

Azt is megkérdeztük Dörner Györgytől, mekkora a színház látogatottsága, mióta ő vezeti az intézményt. Válaszában arra utalt, akárcsak a budapesti színházak átlaga: nyolcvan százalék. Természetesen vannak jobban és rosszabbul teljesítők.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.