Az oroszok már a Trefort kertben vannak

Orosz világban" tölthetnek három teljes napot az érdeklődők április 21-e és 23-a között a Trefort-kertben, ahol a ruszisztikai napok keretében az orosz kultúra újdonságaival ismerkedhetnek meg.

"Idén először rendezzük meg a ruszisztikai napokat azzal a nem titkolt céllal, hogy ezzel hagyományt teremtünk. A rendezvénysorozat a Trefort-kertben, tehát a kari campuson lesz, ami jelzi, hogy elsősorban az egyetemi ifjúságnak kívánunk programot biztosítani, de örömmel látjuk az orosz kultúra minden barátját" - tájékoztatott Szvák Gyula, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, a Ruszisztikai Központ vezetője.

A rendezvény apropóját az adja, hogy idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Ruszisztikai Központ. A történészekből, nyelvészekből, kultúrtörténészekből álló műhely 1995-ben alakult, és új módon, de a hagyományos értékeket őrizve műveli az oroszságtudományt.

Mint Szvák Gyula rámutatott, a program maga is "fiatalos". Szerdán a rendezvénysorozat a Jampecek című, mára már orosz kultuszfilmmé vált művel nyit, amely tavaly minden filmes díjat elnyert, a pénteki zárás pedig egy fergeteges orosz diszkó lesz. A csütörtök slágerének Ljudmila Petrusevszkaja, az egyik legnépszerűbb kortárs író irodalmi kabaréja ígérkezik az Astoria Szálló pódiumtermében - az orosz románcoktól francia sanzonokig terjedő programban az Egry Zoltán trió kísér.

"Ljudmila Petrusevszkaját Magyarországon elsősorban novellái és a Katona József Színházban 1987-ben bemutatott Három lány kékben című komédiája alapján ismerik. Az irodalmi kritika a '60-as és a '90-es évek generációja közé helyezi el őt, de avantgárd, szokatlan, formabontó egyéniségével és műsoraival szintén képes megszólítani a fiatalokat. Erre közvetlenül is módja lesz, mert pénteken az egyetemen tart előadást a több műfajban is kiválót alkotó művész" - magyarázta a professzor, hozzátéve, hogy az írónő bemutatja különleges rajzfilmklipjeit, felolvas groteszk-abszurd történeteiből és válaszol kérdésekre.

"A kísérőprogramok szintén fontosak számunkra, hiszen közvetlen, interaktív találkozóra is sor kerül például a moszkvai Lomonoszov Egyetem újságírószakos hallgatóival az oroszokról szóló, mítoszokat taglaló kerekasztal-beszélgetésen. Izgalmasnak ígérkezik az oroszvilag.hu című posztszovjet hírmagazinunk és az Orosz Negyed című információs-kulturális folyóiratunk szerkesztőségének nyílt ülése, amelyen a helyszínen állítják majd össze az aznapi +lapot+" - mondta.

A Tilos Rádió szerda este fél héttől csak a ruszisztikai napok közönségének szól, különkiadásában az orosz alternatív zenei élet legfrissebb híreivel, legújabb felvételeivel szórakoztatja a hallgatóságot.

A záróesemény, a Vostock Sound System-Russian Party péntek este 10 órakor kezdődik, a zenéről és a hangulatról a DJ BLY páros gondoskodik.

Szvák Gyula tájékoztatása szerint a rendezvénysorozat kapcsolódik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz is, amelyen a Ruszisztikai Központnak külön standja lesz. Ennek keretében mutatják be pénteken az intézmény új könyveit, többek között Varga Ilona A központosítástól az abszolutizmusig, V. O. Kljucsevszkij Az orosz történelem terminológiája (fordította: Kis János) és Szent Orsolya Iszaak Babelig című művét. Ugyancsak bemutatják Szvák Gyulának Oroszországban megjelent Orosz paradigma és Oroszország helye Európában és Ázsiában című művét.

További részletek itt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.