Az Orbán-kormány miatt visszaadja kitüntetését egy brit professzor

Visszaadja 2009-es Pro Cultura Hungarica kitüntetését John Cunningham brit filmtörténész. A sheffieldi professzor csüggesztőnek tartja az Orbán-kormány politikáját - írja az Origo.

A közép-európai filmtörténetre szakosodott, 1991-2000 között Magyarországon élő és tanító kutató 2009-ben kapta meg a magyar kormánytól a Pro Cultura Hungarica kitüntetést. Most azt írja a Guardian nevű brit lapnak küldött levelében, hogy visszaküldi az érmet, mivel "csüggesztőnek tartja" az "egyre inkább reakciós, retrográd magyarországi fejleményeket", főként az Orbán-kormány politikáját.

A professzort nem titkoltan befolyásolta döntésében Shiff András Londonban élő magyar zongoraművész és karmester ugyanabban a lapban megjelent lesújtó publicisztikája, melyben a jelenlegi magyar politikai helyzetet, és azon belül is a Horthy-korszak dicsőítését nevezte "elképesztőnek és botrányosnak".

Cunningham egyúttal felszólított minden Pro Cultura Hungarica kitüntetést elnyerő külföldit, hogy tiltakozásképp ők is küldjék vissza érmeiket a magyar kormánynak – írja a hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.