Az Operaház botránysorozata folytatódik

Az előzetes hírekkel ellentétben beengedték az Operaházba szerda délelőtt a Kossuth-díjas Volf Katalin balettművészt, a Halhatatlanok Társulatának tagját. Az új megbízott balettigazgató, Eldar Aliev azonban azonnal felmondott neki és fegyelmi eljárást indított ellene. A helyettes balettigazgató bűne – információnk szerint – az volt: közölte a Nemzeti Balett társulatával, hogy leváltották.

Január végén váltotta le Keveházi Gábort balettigazgatói posztjáról Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa. Helyébe az orosz balettmestert, Eldar Alievet nevezte ki ideiglenes vezetőnek. Művészeti helyettesnek pedig a Kossuth-díjas Volf Katalint kérte fel, aki részt vett a napi munkamenet kiépítésében, az ideiglenes direktor által eltervezett következő évad műsortervének kialakításában és a napi próbák vezetésében. Igyekezett kommunikációs csatornaként is működni az együttes és a magyarul nem beszélő vezető között, bár az érintett úgy véli: őt pajzsként használták.

Volf Katalin a kapuban
Volf Katalin, Magyar Nemzeti Balett

A kinevezést követő napon a társulat többsége felkereste a miniszteri biztost, jelezve: mennyire nem értenek egyet a kinevezéssel, és ez a véleményük azóta sem változott. Alievet teljesen alkalmatlannak tartják, hiszen egyáltalán nem ismeri sem a társulatot, sem a magyar balett hagyományait - állítják. Sőt, mint azt Volf Katalin lapunknak elmondta: az új ideiglenes balettigazgató azt is bejelentette, hogy akinek nem tetszik az új vezetés, az elmehet. Horváth a társulat és az érdekvédelmi szervezetek kérésére később írásba is adta, hogy Volf Katalin – aki bírja az együttes bizalmát – ellenjegyzési joggal bír a szakmai és személyi döntések terén. Akkor még fogalma sem volt arról, hogy az első személyi döntés épp őt érinti majd.

– Három hétig nyeltem a rettenetet – jelentette ki lapunknak, de úgy érezte, „ha szétszakad, akkor is működnie kell a háznak”. A három hét tapasztalatait azonban meg akarta osztani az együttessel – döntött Volf Katalin. Azt is el akarta mondani, hogy noha Aliev megbízatása ideiglenes, öt évre előre tervezett. Át akarta rendezni a Giselle című előadást, és azt tervezgette, miket is fog koreografálni. Mivel azonban nem ismeri a táncosokat, és fotók alapján osztott szerepeket.

Hogy milyen a hangulat az együttesben, azt a balettművész a miniszteri biztossal is közölni akarta, ezt azonban Horváth Ádám állítólag azonnal visszamondta az orosz balettmesternek. Két nappal később Aliev szóban közölte Volffal, nem akar együtt dolgozni vele, és a napi próbák vezetését is megvonja tőle. Ezt a társulattal is közölni akarta a leváltott művészeti vezető, amit viszont Aliev próbált megakadályozni. Sőt, fegyelmi eljárást indított Volf ellen, hogy munkaidőben gyűlést tart. Mint Volf elmondta, szó sem volt munkaidőről, a szünetben tájékoztatta a társulatot.

Arról ellentmondásos hírek szólnak, Horváth Ádám hogyan reagált minderre. Állítólag először azt jelentette ki: az ideiglenes igazgató nem hozhat személyi döntéseket, majd két nappal később mégis elfogadta Aliev határozatát. Sőt az is kiderült, hogy Volf és a mellette kiálló két kolléga, Szirb György és Solti Csaba ellen is fegyelmi indult. Arról is értesültek, hogy belépő kártyájukat érvénytelenítik. Ez szerencsére végül nem így történt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Megpróbáltuk megkérdezni a miniszteri biztost, Volfékat kitiltják-e az épületből. Válaszként egy közleményt kaptunk, amely a művészek magatartásával kapcsolatos jogi aggályokról szólt. A miniszteri biztos a közalkalmazottakkal szemben fegyelmi eljárást kezdeményezett, az eljárás befejezéséig állásukból felfüggesztette őket. Azt is hozzátette: „a döntés nem kérdőjelezi meg az érintettek művészi nagyságát”.

A Nemzeti Balett – mint azt az igen beteg, de a társulat megmentésére, támogatására elszánt Seregi Lászlótól megtudtuk – azt szeretné, ha kiírnák végre a pályázatot a balettigazgatói posztra. Addig pedig egy olyan neves és elismert művészekből álló háromfős csoport vezetné az együttest, amelyhez Seregi is a nevét adná.

Úgy tudjuk, a balettigazgatói pályázatot a napokban írják majd ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.