Az NKA nem ad pénzt a Széchenyi Akadémia fesztiváljára

Miközben a Fekete György-féle művészeti akadémiát számtalan módon támogatja az állam, addig a Széchenyi Művészeti Akadémiát, a magyar Tudományos Akadémia társult intézményét elsorvasztani igyekszik. A Széchenyi Akadémia nyárra tervezett fesztiváljára például nem adott támogatást az NKA, így a fesztivál elmarad.

A FUGA Budapesti Építészeti Központ által 2013. július 18. és szeptember 8. között a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 20 éves fennállásának tiszteletére rendezendő összművészeti fesztivál elmarad.

 A tervezett fesztivál során 52 napon át mintegy 60 esemény, rendezvény mutatta volna a Széchenyi Akadémia valamennyi élő-, elhunyt- és tiszteleti tagjának munkásságát. A rendezvénysorozat a magyar művészet kiemelkedő jelentőségű ünnepe lett volna. A FUGA pályázatát a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 2013. május 8-án született döntéssel indoklás nélkül elutasította, amiről június 3-án küldött értesítést.

 Az NKA Vizuális Művészetek és Előadó-művészet Kollégiuma ezzel azonos tartalmú döntést hozott a FUGA éves képzőművészeti és komolyzenei programjairól, amivel a FUGA alapvető működését is ellehetetleníti. Támogatás hiányában más anyagi források mozgósítása is lehetetlenné vált.

 A FUGA és a Széchenyi Akadémia vezetősége 2013. június 13-i találkozóján úgy határozott, hogy a tervezett rendezvénysorozatot az eredeti tervekétől eltérő, alacsonyabb szinten nincs értelme megtartani. A fesztivál elmaradásának tényét és okait sajtótájékoztatón jelentik be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.