Az MTV-nél zsűrizik a nemzetközi Emmy-díjakat

Két kategóriában – tévésorozat és reality-szórakoztatás – Budapesten folyik a nemzetközi Emmy-díj (a nem amerikai tévéműsorok díja) pályázóinak úgynevezett középzsűrizése.

Az Emmy-díjakat kiosztó Nemzetközi Televíziós Akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences, IATAS) a Magyar Televíziót kérte fel arra, hogy a nemzetközi Emmy-díjak európai középzsűrizését megszervezze. A televíziótársaságok a világ minden tájáról nevezik produkcióikat a nemzetközi Emmyre, az Amerikán kívül született tévés műsorokat elismerő díjakat 1969 óta osztják ki, ekkor alakult meg a Nemzetközi Televíziós Akadémia.

A szervezetnek több mint 500 tagja van a világ csaknem 70 országából. A nemzetközi Emmy-díjakat november végén New York-ban adják majd át a harminchetedik alkalommal megrendezett gálán, ám ezt még a világ minden kontinensén zajló elő- és középzsűrizések előzik meg.

A Nemzetközi Televíziós Akadémia minden évben 15 kategóriában oszt ki díjakat. Az idén két magyar tagot, Rudi Zoltánt, az MTV igazgatóját (volt elnökét) és Bányai Gábort, a Nemzetközi Emmy Bizottság tagját (az m1 volt intendánsát) kérte fel, hogy irányítsa két kategóriában is az eredetileg nem angol nyelven készült művek zsűrizését.

A Budapesten összeülő döntnökök egy-egy produkciót javasolnak Emmy-jelölésre a tévésorozat (telenovella), illetve a reality-jellegű szórakoztató műsorok (non-scripted entertainment) kategóriából. Az akadémiával együttműködésben a két magyar tévés szakember választotta ki a zsűritagokat, akik között magyar és külföldi szakértőket is találunk. A szakemberek elé már csak azok a művek kerülnek, amelyeket az előzsűri alkalmasnak talált. A végleges jelölteket októberben jelentik be Cannes-ban.

Több magyar alkotást is beneveztek a rangos megmérettetésre. Az esélyesek között van az MTV közéleti műsora, a Szempont, Moldoványi Ferenc többszörös díjnyertes A Másik Bolygó című alkotása, és az ukrán genocídiumról szóló Holodomor is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.