Az MMA konkurense nem kap pénzt

Támogatás híján elmarad a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia első, 52 naposra tervezett kulturális fesztiválja Budapesten.

Július közepétől ötvenkét napon át tartott volna a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) első kulturális fesztiválja Budapesten, amellyel a Kosáry Domokos által alapított intézmény fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelték volna. De csak volna. Mert hogy fesztivál nem lesz, jelentették be egy szerdai sajtótájékoztatón az akadémia vezetői, Makk Károly és Ferencz Győző a FUGA-ban. Ugyanis nem kapták meg rá a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) megpályázott támogatást: nemcsak a kért összeget, de egyetlen fillért sem. Pályázatukat, amelyet egyébként a FUGA Budapesti Építészeti Központ adott be, az NKA Kálomista Gábor vezette Kulturális Fesztiválok Kollégiuma indoklás nélkül elutasította. 

Az esetre természetesen van politikus és nem politikus magyarázat is. Kezdjük talán a nyilvánvalónak tűnő politikai magyarázattal, miszerint a jelenlegi hatalom elsorvasztani igyekszik (de legalább is nem kívánja megerősíteni)  a Kosáry-féle művészeti akadémiát. Az ok egyszerűnek tűnik: azért teszi ezt, hogy ne lehessen konkurense a Fekete György-féle, államilag felpuffasztott, pénzzel és jogcímekkel teletömködött, alaptörvénybe emelt magánakadémiának. Míg a kulturális kormányzat Feketével éppen arról tárgyal, milyen jogokat ruházhatna még rá (most egy művészeti szuperkitüntetést, a Nemzet Művésze Díjat alapítják meg, amelynek osztogatásában Feketének persze döntő szava lenne), addig az MTA társult intézményének, a Széchenyi Akadémiának nem adnak pénzt, hogy megrendezze fesztiválját. Fekete nem véletlenül hangoztatja egyre magabiztosabban, immár szemtől szembe megmondva: aki nincs velük, annak vége. 

Természetesen kíváncsiak voltunk a nem politikai magyarázatra is, ezért megkérdeztük a pályázat elutasításának okát az NKA főigazgatójától, Krucsainé Herter Anikótól, aki volt szíves kérdésünkre válaszolni annak ellenére, hogy a pályázatok elutasításának indokát elvileg csak maga a pályázó kérheti, nyolc napig a döntés kézhezvétele után. Mint írja, az említett kollégium pályázati felhívására összesen 388 beadvány érkezett, mintegy 3,5 milliárd forintnyi támogatási igénnyel.

A kollégium a beérkezett pályázatok közül 188 pályázatot támogatott, összesen 964 millió forintnyi összeggel. „A Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Kft. pályázatát az I. Széchenyi Akadémia Fesztivál megrendezésére 20.000.000 Ft-os támogatási igénnyel, a Kollégium egyhangúlag elutasította.” Hangsúlyozzák: a kollégium pályázati felhívásában kitételként szerepelteti, hogy bírálata során kiemelten veszi figyelembe „a huzamosabb ideje kiemelkedő kulturális értéket létrehozó fesztiválokat”. Ezeket hajlandó 20 milliós vagy afeletti összeggel támogatni, és ez a feltétel a SZIMA-fesztivál esetében nem teljesült. Azaz, induló fesztiváloknak nem szoktak 20 milliót osztogatni. A helyzet azonban az, hogy néhány millió is segített volna. Idén egyébként 13 fesztivált értékeltek az említett, kiemelt támogatási körben, többek között a Művészetek Völgye Fesztivált, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a Pécsi Országos Színházi Találkozót, a Veszprémfestet, a Zempléni Fesztivált. 

A SZIMA-feszt tervezett és részben előkészített rendezvényei közül a jövendő egy év alatt azért többet is igyekeznek majd megtartani a FUGA-ban. Így októberben a SZIMA építésztagozatának kiállítását, februárban a Jerger Krisztina által rendezett kortárs képzőművészeti kiállítást, majd jövő nyáron az elhunyt SZIMA-tagok kiállítását. Február 2-re tervezik a SZIMA volt elnöke, Dobszay László zenetörténész alapította Schola Hungarica énekkar nagykoncertjét. 

Amennyiben lesz még FUGA. A belvárosi, építészetközpontú, de a kultúra minden ágával foglalkozó közösségi tér ugyanis nemcsak a SZIMA-fesztivál megrendezésétől esett el, hanem több kulturális pályázatukat is elutasították az NKA-nál a közelmúltban. A pesti, Petőfi Sándor utcai kultközpontban igen jelentős zenei élet is zajlik, eddig például 132 zenemű ősbemutatóját rendezték meg itt. Ennek ellenére az NKA illetékes kollégiuma elutasította a 3 milliós zenei támogatásra benyújtott kérelmüket. Továbbá a képzőművészeti kiállításokra beadott 4 milliós pályázatukat, az építészeti rendezvényekre kért 6 milliós igényüket is. Bár az igaz, hogy a kért 1,8 millió helyett 800 ezer forinttal támogatták a fotóművészeti kiállítások megrendezését, és 6 helyett 4 millióval a FUGA Rádió működését.

Az sem elhanyagolható, hogy a Rogán Antal vezette V. kerület bérleti díj nélkül biztosítja működésükhöz a helyet, a belvárosi bérház egykori üzlethelyiségét. Nagy Bálint építész elmondta, működési költségeik negyedét biztosítja általában az NKA-pályázatokon elnyert támogatás, amely most drasztikusan visszaesett. Félő, hogy ezek után fenntartójuk, a Budapesti Építészeti Kamara is visszaléphet az egyébként veszteséges működtetéstől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.