Az MMA írta a minisztérium válaszlevelét?

Nem tudni, ki szerezte annak a levélnek a szövegét, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóosztályáról küldtek Bálint Anna kritikus és kurátor február közepén elküldött és az interneten nyilvánossá tett tiltakozó levelére. Nagyon úgy tűnik, hogy a választ az MMA-nál fogalmazták.

A Balog Zoltán miniszternek címzett levélben az ellen foglal állást Bálint Anna, hogy az MMA-t minden szakmai konzultáció nélkül emelték az alaptörvénybe, és rendelkeztek a működéséről, köztestületi formájáról, és így adták a tulajdonába a Műcsarnokot és a Vigadót is.

„A Magyar Művészeti Akadémia nem választott testület, nem képviseli a magyarországi kultúra összességét, az érintett szakmai területeket, döntéseiért senkinek sem tartozik elszámolással, ugyanakkor tagjait életük végéig megilleti az akadémiai tagság. Politikai szándék nem jogosíthat fel egy voluntarista alapon szerveződött magántársaságot a kulturális élet irányítására” – szól a petíció. „Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy az amúgy alulfinanszírozott kulturális területet további pénzmegvonásokkal sújtják, ugyanakkor az MMA testületének 2,5 milliárd forintos évi költségvetést biztosítanak. Az MMA nem képviseli a művészeket, nem letéteményese a művészeti hagyománynak, nem szervezi a művészeti életet, a Magyar Tudományos Akadémiának nem szervezeti egysége, és a művészeti tudományos élet is az MMA-tól teljesen függetlenül zajlik, így az MMA bőkezű pénzilletménye teljesen indokolatlan.”

A tiltakozást az interneten eddig hatszázan írták alá.

A minisztérium válaszlevele úgy hangzik, mintha azt az MMA-val íratták volna meg. Erről a levélben benne maradt nyelvtani szerkezetek is árulkodnak, például amikor az MMA tagságáról írva a minisztérium többes szám első személyben fogalmaz: „tagságunk – széles spektrumot fog át”, írja a minisztérium senki által alá nem írt levele.

Árulkodó, hogy a levél megismétli azt a tévedést, amelyet Fekete György előszeretettel hangoztat tévesen, miszerint az előző kormányzat is létre akart hozni egy hasonló akadémiát, csak nem volt rá ideje. Ez nem igaz. Éppen ellenkezőleg, az előző kormányzat a Magyar Tudományos Akadémia társult intézményeként működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát tekintette mértéknek, s nem volt hajlandó más művészeti akadémiát fölébe emelni, holott volt erre törekvés a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete részéről.

A lényeg azonban, hogy nagyon úgy tűnik, a minisztérium azzal íratta meg a választ, aki ellen a petíció szólt, ami több mint cinikus.

A válasz természetesen az MMA fényezése.

EMMI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.