Az MMA-nak nem elég: jön a Nemzet Művésze díj

A kormány célja, hogy valamennyi művészeti ág legjelentősebb alkotóinak méltó időskori életkörülményeket biztosítson havi életjáradék formájában. Az EMMI kezdeményezésére a Magyar Művészeti Akadémia keretei között megalapításra javasolt új díjra irányadó szabályozás 2014. január 1-jén léphet hatályba.

A Magyar Művészeti Akadémia kultúrstratégiai szerepének megerősítéséről szóló kormányhatározat alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben kidolgozta a Nemzet Művésze díj koncepcióját. Az elismerés célja, hogy valamennyi művészeti ág legjelentősebb alkotóinak méltó időskori életkörülményeket biztosítson havi életjáradék formájában.

 A kormány által elfogadott koncepció értelmében a Nemzet Művésze díj a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében úgynevezett csúcsdíjként jön létre, amelyet a köztársasági elnök és a köztestület elnöke közösen adnak át. A díjazott, mint a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselője, személyes megbecsülése érdekében járadék jellegű juttatásban részesül haláláig. A díj adományozásának alapfeltétele, hogy a díjazott megelőzőleg Kossuth-díjban részesüljön.

 A koncepció alapján az EMMI törvénymódosítást készít elő. Ha a díj megalapítását a kormány javaslatára az Országgyűlés támogatja, az életjáradék fedezetét és az adományozással járó költségeket a köztestület költségvetése biztosítja majd.

 A Nemzet Művésze díj megalapításáról szóló videoközleményt megtalálják a kormany.hu-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.