Az idén is MUSE-E

Az idén ősszel négy település, Budapest, Debrecen, Győrújbarát és Zalaegerszeg 11 alsó tagozatos osztályában folytatódhat a MUS-E elnevezésű multikulturális, művészeti program.

Hogy értsük a hír jelentőségét, nem árt tudni, mi is az a MUS-E? A Musique-Europe című programot Yehudi Menuhin indította útnak még 1993-ban, a cél pedig: elfogadásra, kreativitásra nevelni a gyermekeket a művészek segítségével. Menuhin hitte, hogy az iskola és a művészet kölcsönösen gazdagíthatja egymást, mégpedig oly módon, hogy az egyes műfajok képviselői által a srácokkal megismertetett tudás, az értékek révén a srácok világképe kitágul. A diákok birtokába kerülnek így a tevékenységük kiszélesítéséhez, a közösségi munkában való részvételhez, a kreativitás kibontakoztatásához szükséges tapasztalatoknak. Javul tehát az életminőségük is.

Érdemes még tudni a MUS-E-vel kapcsolatban, hogy az iskolák, vagyis a gyermekek is ingyen vehetnek részt a programban. A MUS-E órák az órarend „hivatalos” részei lesznek, a foglalkozások száma a heti óraszám tíz százalékát teszi ki. Ami fontos: nem egy előre elhatározott szigorú tanmenet szerint haladnak ezeken az órákon, a művészek saját munkamódszerrel dolgoznak, amelyet nagy mértékben alakít a diákok érdeklődése, visszacsatolásai. A zene és a zenekészítés mesterei, a tánc- és a színházművészet, a képző- és iparművészet jeles képviselői mellett harcművészek is kiveszik a részüket az oktatásból. A MUS-E-ben részt vevő iskolák diákjai rendszerint ingerszegény környezetben, kirekesztettségben, nem ritkán erőszakos körülmények között élik mindennapjaikat. A program a művészetek segítségével ezekre a problémákra is érzékenyen reagál – és reagáltat is. Esélyt ad.

Jelenleg kilenc országban működik e rendhagyó oktatási program, körülbelül 400 iskola több mint 50 ezer tanulóját 700 művész oktatja, a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítvány felügyeletével.

Hazánkban 1994-ben indult a kezdeményezés, akkor méh a Magyar Zenei Tanács vezetésével, most pedig már tízéves a programot gondozó MUS-E Magyarországi Közhasznú Egyesület. A célcsoportba a veszélyeztetett sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű, 6 és 10 év közötti általános iskolások tartoznak. A program hazai beindulása óta több száz kisdiák kóstolhatott bele a másféle tanulásba, közülük többen kiváló eredménnyel végeztek a általánosban és a középiskolában is, illetve számos közismereti, kulturális versenyen diadalmaskodtak. De nem „csak” a gyerekek számára kínál lehetőséget a MUS-E – az iskolák, a pedagógusok és az órákat tartó művészek új gondolati és gyakorlati alapokra helyezhetik a munkát. A magyar MUS-E program – felzárkózva az eredményekhez – 2012-től tovább bővülhet, mind a részt vevő települések, mind a hátrányos helyzetű kisdiákok és iskolák tekintetében.

Az idén újabb partnerek csatlakoztak a magyarországi MUS-E tevékenységéhez. A főtámogató Otthon Centrum mellett a SIÓ-Eckes Kft., a Győri Nemzeti Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház, utóbbi az anyagi segítség mellett emberi erőforrást is ad, művészei révén. A Művészetek Palotája is hasonló indíttatásból csatlakozott a programhoz, velük 2012 januárjában kezdődik a közös munka. Az intézménnyel előreláthatóan 2012. januárjában kezdődhet el a közös munka. Végül, az idei tanév főtámogatójának, az Otthon Centrumnak is köszönhető, hogy az egyesület biztos anyagi körülmények között folytathatja a munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.