Az Erkel Színház újranyitása az évtized lehetősége

Nagy bejelentéseket ígért a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésre Ókovács Szilveszter kormánybiztos. Ehelyett bemutatta a több helyen, köztük a hétfőn megjelent Népszabadság-interjúban is ismertetett (megbízott) vezetőket, és elmondta: szeretné, ha 2012-re megnyílhatna újra az Erkel Színház.

Legfeljebb két évre szól a mandátuma a két hete kinevezett operaházi kormánybiztosnak, Ókovács Szilveszternek és az általa megbízott direktoroknak, a fő-zeneigazgató Héja Domokosnak, a balettdirektor Solymosi Tamásnak és az ügyvezető Mozsár Istvánnak.
Ókovács elmondta, a kormánybiztostól azt várja el a miniszterelnök, hogy az Operaház főigazgatása mellett elősegítse a 2007-ben bezárt másik játszóhely, az Erkel Színház felújítását és megnyitását, valamint a magyar zenei élet fejlesztési koncepciójára tegyen javaslatot.
Ókovács úgy véli, a félmilliárd forintos, felgyorsított közbeszerzéssel bonyolított rekonstrukció 2012 végére elkészülhet. Abban reménykedik, hogy a megnyitón ott fognak állni azok is, akik az elmúlt tíz évben azon mesterkedtek, hogy bezárjon az intézmény, valamint azok, akik az operaházi támogatások rendes folyósítása helyett feléltették az Erkel forrásait. Azt is megjegyezte, az Erkel bezárásával az Opera elvesztette a közönsége felét. Újranyitása viszont az évtized lehetősége.
A kormánybiztos beszélt operapályázatról, amelynek témája magyar történelmi események köré szerveződne, szeretne népszerű operákat íratni, amelyek nem vetélkednének ugyan a Bánk bánnal, de idővel ugyanolyan ismertté válhatnának. És támogatná, ha koreográfiák készülnének ismert magyar zenékre, mint például Kodály műve, a Galántai táncok.
A megbízott balettigazgató, Solymosi Tamás a küldetéstudatáról szólt, és arról, hogy a fiatalok lendületére és az idősek tapasztalatára alapozna. A megbízott fő-zeneigazgató,Héja Domokos megjegyezte, ténykedésének gyümölcse csak a következő szezontól látható majd, hiszen most, szeptembertől az előző vezetés által összeállított évadot vezénylik le. A társulat munkájába sok fiatalt szeretne bevonni, több Richard Strauss-operát bemutatni, és ápolni az erkeli hagyományokat. A zeneszerzőnek ugyanis sok jó műve van, kiváltképp kellő húzással.
Már tíz hónapja dolgozik az Operaházban a megbízott ügyvezető, Mozsár István, akit a korábbi miniszteri biztos, Horváth Ádám is alkalmazott, később ő lett a megbízott főigazgató, míg önként le nem mondott mandátumáról. Most visszahívta őt a kormánybiztos. Mozsár a hatékonyságról beszélt, és arról, hogy a vasárnapi évadnyitó előadására, a Bánk bánra eljött államtitkár, miniszter, miniszterelnök és az államfő is. Ebből „plusz potenciált” remél.
Az évadnyitón kiosztották a különböző operaházi elismeréseket is. Köztük az Operaház Örökös Tagja díjat is, amelyet a dalszínházi tagságának negyvenedik jubileumát az elmúlt évadban ünneplő Berkes János magánénekes kapott meg. Az elismerését Szinetár Miklós adta át, akárcsak a Posztumusz Örökös Tag címet  Bordás György magánénekes és Külkey László magánénekes hozzátartozóinak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.