Az ember tragédiája - diákszemmel

A 2010/2011-es évad és tanév elején hirdette meg a debreceni Csokonai Színház az Ádámok és Évák című színházművészeti „vetélkedőt". Nyolc debreceni középiskola jelentkezett, akik elosztották maguk között a Tragédia színeit. A legjobbak a színház nagyszínőadán mutathatják meg tehetségüket.

- Lélekemelő belegondolni abba, hogy nyolc debreceni középiskola több mint kétszáz diákja több hónapon át Az ember tragédiájával foglalkozott. Hogy fiatalok elemezték és értelmezték Madách nagyon nehéz szövegét, azután pedig elképzelték, kitalálták, megtervezték, hogyan vigyék színre a magyar drámairodalom egyik csúcsteljesítményének egy-egy színét - mondja Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója.

Az igazgató-rendező szívügyének tekinti az Ádámok és Évák elnevezésű projektet: többször volt próbát látogatni, beszélgetett a fiatalokkal a színrevitel problémáiról és örömeiről. Megosztotta a diákokkal tapasztalatait, és mesélt nekik saját rendezői útjáról is, hiszen Vidnyánszky Attila a beregszászi társulatával 1996-ban, és rá tíz évre újra megrendezte a Tragédiát. A Csokonai Színház munkatársai - Szász Zsolt és Rideg Zsófia dramaturgok - is többször jártak a próbákon, konzultáltak a diákokkal és a vezetőtanárokkal. Az Ady Endre Gimnázium két osztályának munkáját pedig az a Csikos Sándor segítette, aki 1996-ban a Csokonai Színházban alakította először (s aztán Debrecenben és a Nemzeti Színházban összesen százharminckétszer) Lucifert.

- Ezzel a szellemi háttérrel hirdettük meg a 2010/2011-es évad és tanév elején az Ádámok és Évák című színházművészeti „vetélkedőnket". Nyolc debreceni középiskola jelentkezett, akik elosztották maguk között a Tragédia színeit - mondja Kulcsár Edit. A Csokonai Színház művészeti főtitkára hozzáteszi: - Azért szükséges idézőjelbe tenni a „vetélkedést", mert természetesen nem hirdetünk győztest, de jutalmakat osztunk: az első ezek közül az a lehetőség, hogy a diákok a Csokonai Színház nagyszínpadán mutathatják meg tehetségüket a március 12-i gálaelőadáson. A második díj egy kirándulás, amelynek során a diákok és tanáraik ellátogatnak Alsósztregovára, Madách Imre szülőfalujába. Fődíj is lesz: a gálaesten sorsoljuk ki annak a húsz diáknak a nevét, akik nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon statisztaként lépnek majd fel a Tragédia Vidnyánszky Attila rendezte nagyszabású előadásában.

A résztvevő debreceni középiskolák: Ady Endre Gimnázium, Erdey-Grúz Vegyipari Szakközépiskola, Fazekas Mihály Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Kós Károly Művészeti Iskola, Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Református Kollégium Gimnázium, Tóth Árpád Gimnázium

A Tragédia Szegeden
Madách Imre drámai költeménye, Az ember tragédiája nyitja a 80. Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es ünnepi évadát júliusban. A Madách-mű tíz éve volt látható utoljára a szegedi Dóm tér pompás díszletei között. Vidnyánszky Attila korábban kétszer (1996, 2006) is megrendezte beregszászi társulatával a Tragédiát. A nagyszabású szegedi verzió szereposztásáról egyelőre csak annyit árulnak el a szervezők, hogy Ádámot a Csokonai Színház művésze, Trill Zsolt, a korábbi beregszászi verziók Lucifere játssza majd. Az ember tragédiája a 2011/2012-es évadban a tervek szerint a Csokonai Színházban is látható lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.