Az ember, aki nyúlnak képzelte magát

Bár tavaly a LOW Holland-Flamand Kultfeszt nagy sikert aratott, idén külön flamand és holland fesztivál várja a magyar közönséget. A flamand Futurspektív április 9-30., a Nincs Lehetetlen - Holland Kultfeszt pedig április 22-30. között. A hollandok egyik felvezető programja a keddi Stuffed Puppet Theatre felnőtt bábelőadása a Merlinben.


A 2008 tavaszán először megrendezett LOW Holland-Flamand Kultfeszt nagy sikert aratott gazdag és színes programjával, a szervezők szerint a legtöbb rendezvény telt ház előtt zajlott. Ennek ellenére idén külön flamand és holland fesztivál várja a magyar közönséget, a flamand Futurspektív április 9-30. között tizenegy programmal, a Nincs Lehetetlen - Holland Kultfeszt pedig április 22-30. között mintegy negyven programmal várja az érdeklődőket.

A Nincs Lehetetlen a holland kortárs művészetbe enged bepillantást, kilenc nap alatt megközelítőleg negyven igazán változatos és sokrétű program várja az érdeklődőket Budapesten, Pécsett és Debrecenben. Izgalmas kiállítások, film, zene, színház, könyvbemutatók, igazi kultúra-dömping!

Bár maga a fesztivál hivatalosan csak április 22-én kezdődik, április 11-től úgynevezett Felvezető programok segítenek meghozni a kedvet a fesztiválozáshoz. Április 14-én és 15-én este a holland Stuffed Puppet Theatre Cuniculus című angol nyelvű előadása látható a Merlinben.

A Hollandiában élő ausztrál Neville Tranter egyszemélyes óriásbáb-színháza igazi élmény, gyakorlatilag mindent ő irányít, mindent ő hoz mozgásba. Ez alkalommal egy olyan lehetséges világot tár elénk, ahol a föld kietlen, sivár, mérgezett, és életre nem alkalmas. Az emberek az áldatlan állapotok elől a föld mélyére menekültek, ahol rágcsálókhoz illő életmódot folytatnak. Bűzös alagutakban laknak számtalan porontyukkal, rágcsálnak, horkolnak, ész nélkül párosodnak, s ebben a förtelmes világban él egy ember, aki nyúlnak képzeli magát.

Neville Tranter 1976-ban alapította a Stuffed Puppet Theatre-t, amellyel 1978-ban részt vett az amszterdami Bolondok Fesztiválján; ezt követően Hollandiába költözött. Tranter játéka leginkább a felnőttekhez szól. Érzelmekben gazdag, ugyanakkor olykor kíméletlenül, mégis költői módon szembesíti a nézőt saját félelmeivel, álmaival és vágyaival, amelyeket gyakran életnagyságú, beszélő bábok testesítenek meg. A díszlet minimál, különleges zene szól, és a színpadon csupán Tranter és életnagyságú bábjai állnak. A színész jól vegyíti a báb műfajának „legősibb" elemeit a modern technikával, és ezáltal olyan egyedit és meghökkentőt hoz létre, amelyet a nézők egyhamar aligha felednek.

 

handout
handout
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.