Az elveszett sír nyomában

Nemzetközi régészcsapat kezdett kutatásokat Szigetvár határában Szulejmán szultán sírhelyének felkutatására - írta hétfői számában az Új Dunántúli Napló. A szakemberek a török kor után született térképek alapján és a legendáról szóló megemlékezések szerint indították meg a kutatást. Feljegyzések szerint a vizsgált területen egy dzsámi is állt.

Nemzetközi régészcsapat kezdett kutatásokat Szigetvár határában Szulejmán szultán sírhelyének felkutatására - írta hétfői számában az Új Dunántúli Napló.

A Pécsi Tudományegyetem régészeti tanszékének kezdeményezésére török és magyar kutatók a Szigetvár melletti turbéki templomnál folytatnak régészeti feltárást, melytől azt remélik, hogy megtalálják a modern török állam alapítójának tekintett uralkodó, a Szigetvár ostromakor elhunyt Törvényhozó Nagy Szulejmán síremlékének pontos helyét.

A szakemberek a török kor után született térképek alapján, illetőleg a legendáról szóló megemlékezések szerint indították meg a kutatást. Egyes feljegyzések szerint a vizsgált területen nemcsak türbe volt, hanem egy dzsámi is állt. A források szerint a szentként tisztelt sírhelyet sokan felkeresték, a létesítmények környéke egyfajta búcsújáró helynek számított abban az időben - olvasható a baranyai napilapban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.