Az élet apró szerkezetei nyomában

Lenyűgözte a budapesti metró Michael Speiert. Tőzsgyökeres berliniként persze nem a Kárpát-medencében látott először földalatti vasutat, de mélyen a Duna alatt más, hátborzongatóbb érzés utazni, mint a Spree felett zakatolni. Ráadásul a magyar főváros „mélyében” folyamatosan könyvkereskedésekbe botlott. - Azt sosem gondoltam volna, hogy egy utas karján pedig igazi vadászsólyommal fogok szemezni két állomás között – elevenítette fel a magyar fővárosban szerzett élményeit a NOL-nak nyilatkozva a német költő, kiadó és irodalomkutató.


Speier a berlini Brandenburgi Kapu Alapítvány jóvoltából töltött két hónapot Budapesten. Az alapítvány 2002-ben indította kelet-európai irodalmi csereprogramjait: az Irodalmi tandem (Literarisches Tandem) néven futó projektben baltikumi, bolgár, lengyel, román, szlovák és ukrán vendégek után most hazánkra került a sor. A magyar irodalmat a Szív Ernőként is publikáló Darvasi László képviselte. A két-két hónapos „irodalmi turizmus” során született művek hamarosan olvashatóak lesznek a Sprache im technischen Zeitalter folyóirat még karácsony előtt megjelenő számában. Speier tizenkét – a többi között a Műcsarnok és a halászlé által ihletett – költeményét, Darvasi a Berlini kék füzet című tárcafüzérének egy részét publikálja.
A rutinos Berlin-járónak számító Darvasi szerint Budapest ugyan sokkal szebb, Berlinnek viszont jóval több arca van, ugyanakkor élhetőbb, nyitottabb és toleránsabb város is. – A magyar irodalom útja Berlinen keresztül vezet a világba. A németek teszik meg azt a szívességet a magyar és más kelet-európai irodalommal, hogy felkarolnak bennünket – fejtegette a NOL-nak Darvasi. A „berlini kunkort” saját példája is erősíti: műveit a német fordítás nyomán fordították le és adták ki szlovákul, románul vagy szerbül.
Az 1950-ben született, a hidegháború által kettéosztott Berlin nyugati felében felnőtt Speier eddig nyolc önálló verskötetet jelentetett meg, több mint negyven antológiában is szerepelt. Sokat és szívesen utazik, az Egyesült Államokban is tanító „homme de lettre” 2007-ben megkapta a weimari Schiller Alapítvány irodalmi díját. Ahogy a Darvasival közösen tartott berlini felolvasóesten elmondta: Budapesten meglepetéssel tapasztalta, hogy a magyar kultúrában mennyire erősen jelen vannak az egykori monarchia nyomai. Nagy érdeklődéssel fedezte fel Márai Sándort és Krúdy Gyulát. Krúdy fontos szerepet játszik Darvasi irodalmi másik énje „életében” is. Az „élet apró szerkezeteit”kutató Szív szeretne a Szindbád, a Vörös postakocsi, a Boldogult úrfikoromban és számos más népszerű regény szerzőjének dédunokája lenni – jegyezte meg az Élet és Irodalom 46 éves főmunkatársa.
Darvasi szerint Berlin egyszerre keleti és nyugati, s e kettősség is nagyon jó a közel 3,5 millió lakosú, kulturális pezsgésében New York és Párizs nyomába szegődött német fővárosban. - A Kelettől azonban nem kell félni, ott nagy szívek dobognak – mondta a magyar író, elismerve, hogy a Duna két partján sajnos jobban tartanak a Kelettől, mint a Spree mentén. Igaz, ha Budapesten megszeretnek valakit, azt annyira erősen megölelik, hogy abba akár bele is lehet halni.

Michael Speier
Michael Speier
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.