Aprózott felhívás keringőre

Sosem tudhatjuk, hogy milyen történet áll egy apróhirdetés mögött, Balogh Robert ezt próbálta megfejteni: a groteszk sztorik meghökkentőek, és bár hihetetlen, a hirdetések egytől egyig igaziak.

Valentin napi akcióval növelnék az olvasási kedvet

Közösségi programot kezdeményez az országban a Magyar Gyermekirodalmi Intézet: a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Bookgiving Day) keretében a szervezők arra kérik a felnőtteket, hogy február 14-én ajándékozzanak a környezetükben élő gyerekeknek egy-egy könyvet, így növelve az olvasás szeretetét a fiatalabb korosztály körében.

Élesztő és irodalom

Végigcaplatva a jeruzsálemi könyvvásáron, nehéz arra gondolni, hogy a digitális világ felfalja a nyomtatott könyvet. Momentán elképzelhetetlen, hogy az otthoni tetemes könyvtárat egyetlen vékonyka e-book váltsa fel.

Rólunk is írt az izraeli Háárec

A Balassi Intézet által szervezett magyar stand kétszáz könyvvel vett részt a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron. Megkérdeztük, mi alapján válogattak.

Az unalom gyilkos esztétikája

A két őr a pince börtönéből vigyázza a gazdagok luxuscelláit – mondja az inspirációról. A mű a kínzó vontatottság mellett azért néhány erényt is felmutat.

 

Az AEGON Művészeti Díj jelöltjeinek harmada nő

Nyolcadszor adják majd át az AEGON Művészeti Díjat. Az elismerés történetében először maguk a könyvkiadók jelölhették az elmúlt évben megjelent, kiemelkedő jelentőségű köteteiket. Ebből a huszonnyolc könyvből szakértő zsűri szavazatai alapján összeállt az idei tízes lista.

December közepéig jelölhettek köteteket a kiadók az idei AEGON Művészeti Díjra. A huszonnyolcas listáról héttagú zsűri válogatott tíz kötetet. A grémiumban neves irodalmárokat, irodalomtörténészeket, újságírókat és pedagógusokat kértek fel. A szűkített, tízes listára azok a művek kerültek, amelyekre egymástól függetlenül legalább három zsűritag is szavazott, on-line. A munka ezen fázisában ugyanis még nem ismerték egymást. Az új koncepció szerint ezután a hét zsűritag összeül, és konszenzussal hozza meg a döntést az idei díjazottról.

A 28 díjra jelölt könyv szerzőinek negyede nő, a tízes listának pedig harmada: Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya és Szvoren Edina maradtak versenyben – írja a konyves.blog.hu. Bán Zsófia az Amikor még csak az állatok éltek, 15 elbeszélésből álló kötetével, Karafiáth Orsolya a Kicsi Lilivel, amelyet a „magány és az alávetettség" regényének nevez, Szvoren Edina – akinek írásmódját Hajnóczy és Nádas stílusához hasonlítja a kritika – a Nincs és ne is legyen című, második könyvével került be az esélyesek közé. 

A tízes listán egy határon túli magyar szerző könyve szerepel, Végel László Bűnhődés című naplóregénye. Közéleti-politikai témát dolgoz fel Györe Balázs a Barátaim, akik besúgóim is voltak című könyve, valamint Kemény István verseskötete, A királynál című. Ferdinándy György hétköznapi történeteket mesél el három műfajban – a Pók a víz alatt című munkájában. Szintén díjra esélyes Fehér Béla regénye, a Kossuthkifli, amely Jókai-paródia és ál-politikai roadmovie. Márton László egy elbeszélésből és két kisregényből álló könyvével, a M.L., a gyilkos cíművel került a tízes listára, Barnás Ferenc pedig a Másik halál című kötetével, amelyet „szuverén és égetően mai" regénynek nevezett a kritika.

A díj szakmai megújításakor fontos szempont volt az olvasás népszerűsítése, valamint, hogy minél több kiadó jelöljön és maradjon versenyben. A listán szereplő tíz könyv mögött hat könyvkiadó áll. A legtöbb, egyenként három-három jelölttel a Magvető és a Kalligram kiadó került be a tízes listára, valamint egy-egy könyvével a Scolar, a Palatinus, a Magyar Napló és a Noran kiadó.

A nettó 3 millió forintos irodalmi díj nyertesét tavasszal jelenti be a díjalapító Aegon Magyarország biztosító, továbbá ekkor válnak ismertté a zsűritagok is.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.