Az oroszok lerohanták Norvégiát - szerencsére csak filmen

Egy elképzelt, a nemzetközi közösség által jóváhagyott orosz megszállásról készítettek televíziós sorozatot Norvégiában Okkupert (A megszálltak) címmel. A sorozat szeptember 27-én debütál a skandináv országban - olvasható a Dozsgy orosz hírportálon.
A 10,9 millió dollár (több mint 3 milliárd forint) költségvetésű sorozat története szerint Norvégiában egy radikális természetvédő párt kerül hatalomra, amely betiltja a kőolaj- és földgázkitermelést. Ezért az orosz hadsereg megszállja a skandináv országot és a nemzetközi hatalmak támogatásával bíró Oroszország irányítása alá vonja a norvég olaj- és gázipart. A norvégiai polgárok élete nem változik jelentős mértékben - írja az MTI.

Az oslói orosz nagykövetség tiltakozott az ellen, hogy a sorozat agresszorként ábrázolja Oroszországot. Andrej Kulikov, a diplomáciai misszió sajtótitkára szerint sajnálatos, hogy hetven évvel a második világháború vége után a sorozat írói riogatni akarják a norvég nézőket egy nem létező keleti fenyegetéssel. Hozzátette, úgy tűnik, mintha elfelejtették volna, hogy ki szabadította fel a skandináv ország északi részét a náci uralom alól.

A sorozatírók Jo Nesbo norvég krimiíró vázlataira alapozták a történetet. Nesbo azonban még 2008-ban, a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása és a Krím elcsatolása előtt vetette papírra a sorozat első részeinek cselekményét.

A jelenleg legdrágább norvégiai sorozat vetítési jogát már több nyugat-európai országban megvásárolták, köztük Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban és Franciaországban.

Kulikov megjegyezte, hogy nem kell semmiféle "hisztériától" tartani orosz részről a sorozat miatt. "Ez nem a mi stílusunk" - mondta.

És íme a trailer:

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.