Az MMA példát mutatna a kortárs művészetnek

"A társadalomra nem szövegekkel, lózungokkal, etalonokkal és tagadásokkal, hanem példákkal lehet hatni" - mondta Fekete György a szombati, Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében címmel tartott szimpóziumon, melyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendezett szombaton a Pesti Vigadóban.

Fekete György, az MMA elnöke a konferenciát megnyitó beszédében elmondta: az MMA dolga, hogy minden tevékenységével - amelyeket maga csinál és amelyeket támogat - mértéket adjon, amelyet azonban csak értékeken keresztül lehet. Mint mondta, éppen ezért örül annak, hogy a konferencia címe is utal erre a kapcsolatra.

Kiemelte: a magyar kultúra és művészet nincs feltérképezve, egész Európa, még a szomszédaink előtt is csak egy óriási puzzle, amelyről nem tudjuk pontosan, hogy mit ábrázol. Arról szólt, hogy a magyar vizualitásnak is van saját nyelve, éppen úgy, ahogy a magyar kézművességnek is a paraszti hagyományoktól kezdve egészen a dizájnig, vagy éppen a magyar színháznak. "Fel kell mutatni, hogy a magyar kultúrának, művészetnek milyen értékei vannak" - hangsúlyozta.

Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) kabinetfőnök-helyettese rámutatott: "a jó és a rossz, a hős és az áruló, a vértanú és gyilkosa, a szabadság és zsarnokság között nem lehet középen az igazság. Mindig az értékválasztás biztonságától és bátorságától, az elszánástól, az igaz ügybe vetett hittől függ a sorsunk."

Mint mondta, a 20. századi filozófiák éppen ezt próbálták kiölni az emberből. Az elmúlt század annyi kegyetlenséget hozott Európára, hogy emberek már kezdték elhinni az abszolútumok nemlétét. Molnár Miklós véleménye szerint a magyarság egész történelme során egyedül a kereszténységgel kötött olyan szövetséget, amelynek fennállását a mai napig ünnepeljük.

A konferencián Takács Gábor művészettörténész, Mezei Balázs filozófus, Sipos János etnomuzikológus, Sturcz János művészettörténész, Takaró Mihály irodalomtörténész és Czakó Gábor író is előadást tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.