Egyetemi professzorokat neveztet ki az MMA?

Aggályosnak tűnik a Magyar Művészeti Akadémia kultúrkampfjának újabb támadási iránya: most a művészeti felsőoktatást veszi célba. Tegnap lezajlott közgyűlésén ugyanis megalakult az MMA „professzori felterjesztések" bizottsága, amely egyetemi tanári kinevezésekre tesz majd javaslatot.
És ha az MMA valakire javaslatot tesz, az ki is lesz nevezve. Az is kiderült ugyanis a tegnapi közgyűlésen – melyen egyedüli jelöltként újabb három évre megválasztották Fekete Györgyöt elnöknek –, hogy a nyáron stratégiai tárgyalásokat folytattak a kormánnyal, amely a legfőbb partnerének tekinti a műakadémiát a kultúra területén.

Most látjuk ennek újabb bizonyítékát. Az akadémia most már egyetemi tanárokat neveztethet ki, hogy az „iszapos, zavaros" művészeti életben rendet teremthessen. A javaslatokat a Professzori Felterjesztések Bizottsága teszi meg (elnöke Fekete György, tagjai pedig Devich János gordonkaművész, Farkas Ádám szobrász, Huszti Péter színművész és Ferencz István építész, tervezőművész) Az MMA által kineveztetett professzorokkal pedig az akadémia szája ízének megfelelően formálhatja például a képzőművészeti egyetemistákat, akik között ma – ezt többször láthattuk – az MMA legzajosabb és tettre kész ellenzékét találjuk. Mindez állítólag nem sérti az egyetemi autonómiát, derül ki az újraválasztott elnök nyilatkozataiból.

Néhányan azért vannak az MMA-ban, akik nem így gondolják, de alig szólalnak meg. Legfeljebb azokból a „nem" szavazatokból és tartózkodásokból lehet rájuk következtetni, amelyek az elnök megválasztásakor nyilváníttattak ki. Volt nyolc nem és tizenkét tartózkodás. Húsz fő. Ennyi áll szemben százhatvanöt igennel.

Közülük az egyik Keserü Katalin művészettörténész, aki például nem vállalta az elnökségi tagságot, s mint a Magyar Nemzetnek nyilatkozta, nem tud részt venni abban a munkában, melyben javaslatait rendre nem fogadják el. Szerinte az MMA bezárkózik, túlságosan önmagába merül, például könyvtárában is csak saját tagjai munkáit gyűjti. Keserü kritikával illette a 2015-ös MMA-programot is, amelyet persze csont nélkül elfogadtak a közgyűlésen.

Talán kritikai elemnek fogható fel az is, hogy nem sikerült egyelőre igazgatót találni az MMA művészetideológiáját kiszolgáló művészetelméleti és módszertani kutatóintézetnek, amely még alakulóban van. Viszont a Budakeszi úti Hild-villát már megszerezték hozzá tavaly.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.