Az MKB-gyűjteménnyel nyit L. Simon kedvenc kastélya

Kápolnásnyéken mutatják be szombattól az MKB-gyűjteményt. Ez lesz az L. Simon László érdekköréhez köthető felújított Dabasi-Halász-kastély nyitókiállítása.
Szombaton nyitják meg többéves felújítás után a kápolnásnyéki Dabasi-Halász-kastélyt. Az épület műemléki értékein túl azért is érdekes, mert mint korábbi lapinformációkból tudható, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárhoz kötődő cégek birtokolták korábban. Az államtitkár már 2011-ben azt nyilatkozta a Népszavának: „Kulturális központot szerettem volna létrehozni az 1830-ban épült kúriából, ám ez forráshiány miatt meghiúsult." Bár az épületet birtokló kft-t az államtitkár később eladta, az épület sorsára továbbra is befolyással volt, így régi terve végül is most megvalósult.

Az épület felújítását a velenceito.online szerint A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány 306,1 millió forint európai uniós támogatásból és az alapítvány 16,11 millió forintos önrészéből végezte el. Az alapítvány honlapján szereplő leírás alapján tudható, hogy a XIX. században épült kastély az 1910-es években nyerte el máig fennmaradt formáját. Az akkor neobarokk stílusban átalakított épület 1945 után termelőszövetkezeti tulajdonba került: a Vörösmarty TSZ irodái működtek a falai között, miközben állapota folyamatosan romlott. Végül a 2000-es évek elején privatizálták.

A felújítás a neten fellelhető képek tanúsága szerint szépen sikerült. A jövőben az épület kulturális közcélokat szolgál, koncerthelyszínként és kiállítóhelyként. Falai közt elsőként az MKB Bank gyűjteményét mutatják be, melyet tavaly év végén a Várkert Bazárban is kiállítottak. Majd idén tavasszal a hírek szerint az MKB Bank zárt körű árverésen értékesítette nagy múltú műtárgyegyüttesét a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványának, de miután ezt a sajtó megszellőztette, visszalépett az üzlettől. A kollekció főleg XIX-XX. századi műveket foglal magába, értékét több mint 1 milliárd forintra becsülik. Ilyen értékes képzőművészeti gyűjtemény még sohasem volt kiállítva a Velencei-tó partján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.