Az ízlést is központosítják

Amint a Hvg nemrég tudatta, a hét elején elbocsátották állásából két artmozi, a Művész és a Toldi vezetőjét, Balogh Gábort és Horváth Andrást. Mind a ketten e hónap végéig maradnak már csak a helyükön. Feladatuk egy kézbe kerül, Kalmanovits Balázs veszi át: ő a Puskin és a Tabán igazgatója is.
Abból, hogy a mozik vezetése egy kézbe kerül, sokan azt a következtetést vonták le, hogy nem biztos, hogy fennmarad az egyes helyek önálló arculata, műsor- és programpolitikája, egyes forrásaink annak az aggályuknak is hangot adtak, hogy ha teret nyer a forprofit-szemlélet, az „felhígíthatja" a filmkínálatot, a klasszikus artmozikultúra térvesztéséhez vezethet. Erre is utal az, amit a Hvg forrásai „egy modernebb vállalati struktúra kialakításával", illetve „egységesebb moziüzemeltetéssel és műsorpolitikával" kapcsolatban mondtak a döntések vélhető indokaként.
A Művész mozi tavalyelőtt. Nehéz elképzelni, hogy ne okozna érdemi változást az intézmények életében régóta regnáló, a helyek szellemét meghatározó vezetők távozása
A Művész mozi tavalyelőtt. Nehéz elképzelni, hogy ne okozna érdemi változást az intézmények életében régóta regnáló, a helyek szellemét meghatározó vezetők távozása
Kurucz Árpád / Népszabadság

Reagálásában a Budapest Film Zrt. határozottan tagadta ezeket a lehetőségeket. A közlemény szerint a cég mindig arra törekedett, hogy „az egyes mozik megőrizzék sajátosságaikat, karakterüket", és ez továbbra sem lesz másként. „Két középvezető menesztése egy nagyvállalat működésében aligha utalhat ennek ellenkezőjére" – zárul a reakció.

Nehéz elképzelni ugyanakkor, hogy tényleg ne okozna érdemi változást az intézmények életében régóta regnáló, a helyek szellemét meghatározó vezetők távozása. Horváth András például tíz évig vezette a Toldit, de 17 éve dolgozik ott, egy a neten is fellelhető tanulmány szerint még jegyszedőként kezdte a munkát húszas évei elején, az eltelt évek során szinte összenőtt az épülettel. Elbocsátásának indoka szervezeti átalakítás volt, más munkakört nem kínáltak fel neki.

Az utóbbi években egyébként a szóban forgó mozik nézőszáma – így bevétele is – emelkedett. A mozikkal a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. rendelkezik, e cég vezetőjének is nemsokára lejár a megbízatása, utódjáról egyelőre nem született döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.