Az Iszlám Állam himnusza?

Egy, az Iszlám Állam harcosai-terroristái és szimpatizánsai körében egyre népszerűbb, zenekari kíséret nélküli dal a Guardian újságírója szerint lassan a hatalmas területeket kontrolláló, brutálisan kegyetlen terrorország nem hivatalos himnuszává válhat.

Első bő két és fél perce kellemes, fülbemászó melódia, csak utána derül ki, hogy terjeszkedésre és gyilkolásra buzdít: „az Iszlám Állam az igazak harcából született, az Iszlám Állam a jámbor harcosok véréből született" – áll a szövegben.

A dzsihádra buzdító nasídok (eredetileg vallásos témájú, megénekelt versek) immár önálló zenei műfajt alkotnak, egyiptomi és szír iszlám fundamentalisták (nem utolsósorban az Iszlám Testvériség kötelékéből) kezdték írni azokat és gyorsan népszerűek lettek.

Bár némely fundamentalista csoportok az iszlámmal összeegyeztethetetlennek ítélik a dalokat, más áramlatok csak arról vitatkoznak, milyenek lehetnek, mi az, ami megengedhető bennük. A szunniták nem teszik lehetővé a zenekari kíséretet, míg például a libanoni, síita Hezbollah nasídjaiban minden további nélkül megjelenhetnek.

Bár erről kevesebb szó esett, mint a roppant tudatos netes-hadviselési stratégiájukról (Youtube-ra feltöltött lefejezések, Twitter-használat, stb.), a zenében felvett harc is fontos lelkesítő-mozgósító eszköze az Iszlám Államnak az angol lap cikke szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.