Az év múzeuma Gyöngyösön, az év tárlata Pesten

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére, és hatodik alkalommal osztották ki Az év kiállítása címet.
A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára kapta Az év múzeuma 2015, a főváros IX. kerületében lévő József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítása pedig Az év kiállítása 2015 díjat a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére, melyre hat intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, a múzeumok elmúlt évi fejlődését értékeli az elismerésről döntő bizottság.

A hatodik alkalommal kiosztott Az év kiállítása cím díjazottját ebben az évben 14 intézmény tárlata közül választotta ki a szakmai zsűri.

Amint az a gyöngyösi Szent Bertalan-templom honlapján olvasható, a kincstár páratlan együttessel rendelkezik a középkori ötvöstárgyakból. A kiállításon pompás filigrán díszítésű kelyhek, 16-17. századi úrmutatók, 15-17. századi talpas keresztek, cibóriumok tekinthetőek meg. A liturgiában a leggyakrabban használt tárgyak a kelyhek, mellyel a legszentebb áldozatot mutatja be a miséző pap. A gyöngyösi gyűjteményben a legkorábbiak a filigrános kelyhek.

A kincstár anyagában, a székesegyház sekrestyéjében összesen 12 olyan miseruha maradt fenn, melyek a korábbi évszázadok kedvelt díszítésére emlékeztetnek. A textilemlékekhez tartoznak a templomi zászlók is, melyekből szintén csak az újabb korból vannak, s azokat használják mai napig. A 19. század végén és 20. század elején készül nagy templomi és társulati zászlók a templom hátsó falfelületén találhatók. 

A József Attila Emlékhely a budapesti Gát utca 3. számú bérházban van, amelyet Kaim István építtetett 1891-ben. Ebben a házban született 1905. április 11-én József Attila, arról nincsen pontos adat, hogy melyik lakásban. Egyes visszaemlékezések szerint a földszinten, mások szerint az emeleten látta meg a napvilágot.

1964-ben a ház földszintjén alakították ki az emlékhelyet, amelyet akkor Kassák Lajos nyitott meg. A fél évszázadnyi idő alatt az emlékházban lévő kiállítás négyszer újult meg. Utoljára 2015. április 11-én adta át a Ferencvárosi Önkormányzat az uniós forrásból felújított épületet, és saját forrásból minden eddiginél nagyobb teret biztosított a költő emlékének ápolására – írják az emlékhely honlapján.

A mai rendezvényen különdíjat kapott a cigándi Bodrogközi Múzeumporta a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely "a szakmai alapokra épülő tárlatában kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket". A cigándi egy folyamatos fejlődésben lévő intézmény. Talán csak néhány év és az egész terület, a város és a Bodrogköz kulturális központjává válik" - hangsúlyozta Deme Péter, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke.

Elismerő oklevelet kapott további négy pályázó: a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeuma a Wellness az ókorban - Fürdőkultúra Aquincumban című időszaki kiállításáért, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeuma az Erdőjárók kalauza - Zempléni tájak természeti értékei című állandó kiállításáért, a Kecskeméti Katona József Múzeum A beszélő köntös című kiállításáért, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Képek egy eltűnt világból. Gróf Batthyány Gyula gyűjteményes kiállítása című időszaki tárlatáért.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.