Az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY a legjobb előadás

Az Örkény István Színház előadása, a Mohácsi János rendezte e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján a Trafóban. A legtöbb elismerést a Katona Faust I-II-je nyerte.
35. alkalommal osztotta ki díjait a Színházi Kritikusok Céhe. Tagjainak – fejenként – évi minimum kilencven előadást kell megnézniük ahhoz, hogy szavazhassanak. 15 kategóriában 3 jelöltet hirdetnek meg, és a legtöbb voksot nyert produkciót díjazzák. A ceremóniához műsor is tartozott, a színház hanyatlását jósoló ironikus produkciót Boross Martin rendezte a Trafóban, producere Orlai Tibor volt. A civil szereplők mellett fellépett a Soharóza kórus és a Bélaműhely. Az egyik díjátadó, Janisch Attila filmrendező megjegyezte, szerencsésebb lenne, ha a mellékszereplő díját átneveznék epizódszereplőnek.

Minden évben már a díjkiosztó előtt bejelentik az életműdíjast, igaz, a díjat csak a Trafóban vehette át Molnár Piroska színművész.

Molnár Piroska köszönőbeszédében megemlékezett arról a színházi közösségről, amely felnevelte, a helyes útra terelte, és amelynek óvó tekintetét a mai napig érzi. „Ha erőm engedi, és időm lesz még, akkor csiszolgatom ezt az életművet, hogy olyan fényes legyen majd, hogy a legkritikusabb kritikus is nyugodtan dőljön hátra a fotelben: jól van, egye meg a fene, jó helyen van ez a díj ennél a nőnél" – jelentette ki.

A legjobb előadás díját az Örkény Színház produkciója kapta, Az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY, amelyet Mohácsi János rendezett.

A legtöbbet jutalmazott előadás: Goethe Faust I-II-je., Schilling Árpád rendezése a budapesti Katona József Színházból. Monori Lili kapta ebből a legjobb női főszereplő díját, Ágh Mártont a legjobb díszletért ismerték el, Dargay Marcellt a legjobb zenéért. A különdíjat a fordító Márton László vihette haza.

Két-két elismerést kapott a szombathelyi Vitéz Mihály és a Nemzeti Színház Brandja. Az előbbiben Székely Csaba vehette át a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg díját, Pilinyi Márta pedig a legjobb jelmezét.

A Nemzeti Színház Brand-előadásáért Zsótér Sándor megkapta a legjobb rendezés díját, Trill Zsolt pedig a legjobb férfi főszereplőét.

A legjobb női főszereplő Krizsán Szilvia lett az Újvidéki Színház Bánk bán című előadásából.  

A független színházi előadások közül a legjobb: a Szputnyik Hajózási Társaság – Kovács D. Dániel rendezte – produkciója, A heilbronni Katica. A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a Szputnyik-Vígszínház koprodukció, a Koldusopera kapta megosztva a Budapest Bábszínház előadásával, a Kabaréval, amelyet Alföldi Róbert állított színpadra. A legjobb férfi mellékszereplőnek Bercsényi Pétert találták ugyancsak a Kabaréból.

A kritikusok szerint a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös, Maya hajója című produkciója a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás az elmúlt szezonból. Az elismerést Fodor Tamás rendező vette át.

A legígéretesebb pályakezdő: ifj. Vidnyánszky Attila, akit már tavaly is jelöltek erre az elismerésre.

A gálán megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Koltai Tamás színikritikusról is, és a céh elnöke, Tompa Andrea a hat év után leköszönő elnökség nevében búcsúzott. Reméli: jövőre is folytatódhat a legjobb produkciók díjazása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.