Az Amazon már figyelmeztet Tom és Jerry rasszizmusára

A világ legnagyobb internetes cége szerint a híres rajzfilmsorozat, a Tom és Jerry egyik figurája, a fekete házvezetőnő tisztán rasszista sztereotípiákból épül fel.
Akik ugyanis le akarják tölteni a régi epizódokat a cég videostream-szolgáltatásáról, beleütköznek a figyelmeztetésbe, miszerint a rajzfilmek olyan etnikai és faji sztereotípiákat tartalmaznak, amelyek „egykor magától értetődően voltak jelen az amerikai társadalomban". A kövér, középkorú karikatúraként ábrázolt fekete szolgáló, akinek csak egyszer mutatják az arcát, a fehér család titpikus kiszolgálójaként, alárendeltjeként tűnhet fel és ez „helytelen volt akkor is és ma is helytelen" az Amazon figyelmeztetése szerint.

A cég döntése Frank Furedi, a Kenti Egyetem egykori szociológiaprofesszora szerint üresfejű és álszent, része egy olyan „új cenzúrahullámnak, amely végigsöpör a teljes kulturális életen". Furedi szerint a figyelmeztetés moralizálás, amely csak arra hivatott, hogy jelezze, az Amazon figyel és komolyan veszi társadalmi felelősségét. Mindezt ahelyett, hogy valódi morális problémákkal foglalkozna. A londoni University of Arts animációval foglalkozó oktatója viszont úgy látja, hogy mivel a gyerekek a populáris kultúrából tanulnak tájékozódni magukról és a környezetükről, a sztereotípiák valóban veszélyesek lehetnek.

Egy ízben már – igaz, más okból – ítélték problémásnak a Tom és Jerryt, 2006-ban azokat a jeleneteket hagyta ki egy gyerekcsatorna, amelyben a szereplők dohányoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.