Az alkotó vírus

Colleen Bell amerikai nagykövet mond avatóbeszédet kedden Joseph Nechvatal (USA) videoinstallációjának bemutatóján a Budapest Art Factory üzemcsarnokában, a Vizafogó utcában.  A számítógépes mű a viral castratO címet viseli, és október 4-ig tekinthető meg, előzetes időpont-egyeztetést követően.
Joseph Nechvatal poszt-konceptuális művész és művészetelméleti szakember, aki digitális eszközök segítségével alkot festményeket és animációkat. Művészete a számítógép által generált vírusok kreatív sémájának elismerésén alapszik. Annak érdekében, hogy a biológia és virtualitás tartományát összefűzze, létrehozta a viractual (viraktuális) fogalmát, amely művészeti gyakorlatának táptalaját képezi. Festményeiben a digitális vírus aktív ügynökként lép fel, amely manipulálja és megmételyezi a kép (gazdatest) hordozta információt, megbontva a kép egységét. Másfelől a vírusos organizmus újszerűségek bevezetésével átformálja a gazdatest felépítését, így munkája konstruktív, kreatív folyamatnak is betudható.

Joseph Nechvatal (született 1951, Chicago) Párizsban él és alkot. Munkái világszerte rendszeresen kerülnek kiállításra galériákban és múzeumokban, mint például a MoMA-ban és a Whitney Museum of American Artban, csak hogy a legjelentősebbeket említsük New Yorkban. Dr. Nechvatal Ph.D-jét Newportban, a Centre for Advanced Inquiry in the Interactive Arts (CaiiA) University of Wales College-en szerezte művészetfilozófia és új technológiából. Szintén jelentős professzori és kiadói tevékenysége – könyve, az Immersion Into Noise (2011) alapjául szolgált az 55. Velencei Biennálén megrendezésre kerülő kiállításának, Noise címmel; a Minóy Punctum könyv és CD művészeti vezetője, valamint rendszeresen publikál a Hyperallergic művészeti platformon.

A Budapest Art Factory művészek által vezetett nonprofit stúdió, kiállítótér és projekthelyiség. Kétrétű rezidencia programján keresztül nemzetközi kontextusban gondolkodó, kortárs művészeti párbeszédnek kínál teret. A BAF műtermeiben öt magyar képzőművész alkot: Csurka Eszter, Herman Levente, Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor.

A művész rezidencia program 2013-ban indult. A BAF ennek keretében nemzetközileg elismert művészeket hív meg Budapestre egy hónap alkotómunkára. A rezidencia időszak egyéni kiállítással zárul, amelynek anyaga a művész által a program ideje alatt létrehozott műalkotásokra koncentrál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.