Átrajzolták a Szépművészeti bővítési terveit

„Elhagytuk a bevágást és módosítottuk a tornyot" - foglalta össze velősen Karácsony Tamás építész a Szépművészeti Múzeum új látogatóközpontjával kapcsolatos változtatásokat.

Mint emlékezhetünk, március elején Baán László, a múzeum igazgatója a már engedélyekkel rendelkező bővítési terv megváltoztatását kérte az építésztől, mert annak két részletét az utóbbi időben éles kritikák érték, és úgymond nem lett volna meg az a konszenzus, amely e kultikus köztér átalakításához kell. Az egyik kritikus részlet a múzeumlépcsőn nyitott bevágás, az ebben kialakított új bejárat volt, a másik pedig a múzeum Dózsa György úti sarkán építendő nagyobb méretű pavilon.

A lépcsőbevágás a bírálók szerint megsértette a műemlék építészeti egységét, vagyis műemléki szempontból nem tűnt helyesnek (bár a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiadta rá az engedélyt); a pavilon pedig kőből építve túl hangsúlyosnak érződött, túlságosan belezavart a tér egységesen és arányosan kialakított rendszerébe.

Májusban kezdték volna meg az építkezést, ezt azonban a tervmódosítás miatt elhalasztották. Karácsony Tamás pedig új megoldást keresett a megközelítésre: annak ellenére, hogy továbbra is úgy gondolta, a központi bejáratnak a lépcsőben volna a leglogikusabb helye, az ugyanis pont a múzeum és az arra merőleges bővítmény tengelyének találkozási pontján helyezkedik el. A lépcsőben sem tett volna nagy kárt, csak egy egyszerű kimetszésről és a kimetszett lépcsőrész „eszköztelen lebillentéséről" lett volna szó. Ettől függetlenül akceptálta az igazgató kérését: az eltelt két hónapban kidolgozta az új bejárati megoldást, amely már megjárta a központi tervtanácsot is. Annak támogatását élvezve szerdán mutatták meg a sajtónak.

A bemutatott látványtervek szerint a lépcső sértetlen marad. Sem a támfalában, sem mellette nem lesz új bejárat. A múzeum előtt épülő, föld alatti bővítményt a térről két helyen lehet majd megközelíteeni: egyrészt a Városliget felőli, aluljárószerű bejáraton, másrészt a már említett, Dózsa György út felőli pavilonból, amelyben lépcső, mozgólépcső és lift kap helyet.

Mivel ennek az építménynek a küllemét is érte kritika, ezen is esett változtatás. A tervező a kőburkolat helyett visszatért a tervei közt korábban is megjelent, légiesebb, üvegfalú változathoz, és szabályos lett az építmény kubusa is. Semmi amorf alakzat, csupán egy szabályos ikerhasáb, melynek egyik felében lesz a lépcső, a másikban a lift. Látszani fog a függőleges oszlopokból álló, acél tartószerkezete is, amely vertikális csíkozódást ad a pavilonnak, és ez a látványtervek szerint összhangban van a múzeum portikuszának oszlopsorával. Az új építmény sziluettje nem „lóg bele" a múzeumépület frontjába, tehát a főlépcsővel szemben állva a főhomlokzat teljesen látható marad. Nem iktatják ki a forgalomból az eredeti főbejáratot sem, míg lesz rá igény.

Az áttervezés miatt a négymilliárdos összköltségű építkezés már csak a jövő év elején kezdődik el, ám így is befejeződik 2012-re. A kiemelt uniós támogatás nincs veszélyben, hisz az 2014-ig hívható le. Az építkezés a lépcső ideiglenes elbontásával jár - mint a Nemzeti Múzeumnál is történt -, az oszlopcsarnokot pedig megtámasztják majd a kétszintes aláépítés során, tudatta kérdésünkre az építész. Az új föld alatti tér, benne fogadó- és előadóterekkel és az új kiállítási csarnokkal 2012-ben egy nagyszabású Cézanne-tárlattal nyit majd.

A Szépművészeti Múzeum bővítésének látványterve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.