Átdolgozott koreográfiában A hattyúk tava

A klasszikus balett, A hattyúk tava Rudi van Dantzig és Toer van Schayk átdolgozását mutatja be a Magyar Nemzeti Balett április 25­-én, az Operaházban. A balettet kilencszer négy szereposztásban játsszák.
A hattyúk tava magyarországi bemutatója 1951. június 21­-én volt – az eredeti, Petipa­Ivanov féle előadás Aszaf Messzerer betanításában és koreográfiájában. 1969­-ben, majd 1973­-ban új díszletekkel és jelmezekkel újították fel. 1995­-ben Vámos György (Yuri Vámos) változatát, majd 2001­-ben ugyancsak a Petipa–Ivanov koreográfia nyomán ifj. Harangozó Gyula és Pongor Ildikó által készített koreográfiát mutatta be a Magyar Nemzeti Balett társulata, amely 2009 áprilisáig majdnem négyszázszor játszottak. Van Dantzig és van Schayk alkotása szintén az eredeti koreográfiából építkezik, de monumentálisabb annál – derül ki az Operaház sajtóanyagából. Az eredeti balettben nem szerepel a teljes Csajkovszkij­zene, ebben a variációban viszont igen.

A hattyúk tava budapesti színpadra állításában személyesen vett részt Toer van Schayk, aki az előadás néptáncbetétjeit koreografálta, és a jelmezeket, díszletet is jegyzi. Az alkotás hazai vonatkozású érdekessége: a darab férfi főszerepét az 1988­as hollandiai bemutatóra a világhírű magyar balettművészre Solymosi Zoltán írták (a jelenlegi balettigazgató, Solymosi Tamás testvére).

A darabot négy szereposztásban játsszák. Az ismert szólisták mellett A hattyúk tavában is szólószerepre kért fel egy kartáncost, ezúttal Kim Minjungot Odette/Odile­nak. Mellette a kettős női főszerepeket Nakamura Shoko, Tanykpayeva Aliya és Kozmér Alexandra is táncolja. A férfi főszereplők: Kekalo Iurii, Timoeev Dmitry, Oláh Zoltán és Leblanc Gergely. Az előadásokat Héja Domonkos és Déri András dirigálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.