Átadták a Tömörkény-díjakat

Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász és bélyegtervező, valamint Juhász Antal néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár kapta az idei Tömörkény-díjat; a szegedi Móra Ferenc Múzeum elismerését ma adták át a Tisza-parti városban.

A Tömörkény-díjat 1994-ben ítélték oda először, az elismerést - melyet minden év decemberében Tömörkény István születésnapjára megemlékezve adnak át - Trogmayer Ottó akkori múzeumigazgató alapította. A munkatársak szavazatai alapján a megyei múzeumigazgató által odaítélt díj célja "a tudományos munka ösztönzése, elismerése és a múzeumi szervezeten belüli reális értékrend kialakulásának előmozdítása".

A múzeum alapításának 125 éves jubileuma alkalmából idén két Tömörkény-díjat is odaítélt a múzeum vezetése: a rendszeres, évente átadott elismerés mellett, melyet Juhász Antal vehetett át, életművéért Kass Jánost jutalmazták a bronz plakettel.

Kass János 1927-ben született Szegeden, s a Képzőművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát. 1956-tól 1959-ig Derkovits-ösztöndíjas volt. A hatvanas években a Móra Kiadónak készített rajzokat, rézkarcokat, 1965 és 1973 között az Új írás folyóirat művészeti szerkesztője. 1967-től 1981-ig az Iparművészeti Főiskolán oktatott, 1973 óta postabélyegeket is tervez, tankönyvek, kották, plakátok őrzik keze nyomát.

Szülővárosában a hetvenes évek végéig nem látták szívesen, a helyzet azonban lassan megváltozott, a szegedi Kass János Galéria 1985 óta ad helyet állandó kiállításának. Munkásságáért kétszer kapta meg a Munkácsy Mihály-díjat (1954, 1964), a lipcsei könyvművészeti kiállításon a Világ legszebb könyve díjat (1966, 1977), megkapta a Kossuth-díjat (1999), a frankfurti Könyvművészet-díjat (1999) és a Hazám-díjat (2003), érdemes (1977) és kiváló művész (1986).

Juhász Antal 1935-ben született Szegeden. Harmincnégy évig, 1991-ig volt a Móra-múzeum munkatársa, múzeumi gyakornokként került a közgyűjteményhez, majd a ranglétrát végigjárva egy időben ellátta a közgyűjtemény igazgatóhelyettesi posztját is. Tizenhét esztendeje a szegedi egyetem néprajzi tanszékén oktat.

Évtizedes múzeumi munkássága során - Tömörkény István és Bálint Sándor nyomdokain haladva - gyarapította a néprajzi gyűjteményt. Kedvenc témája a Szeged környéki tanyai építészet kutatása volt. Mint a díjátadót követően elmondta, jelenleg a mórahalmi helytörténeti gyűjtemény összeállításán dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.