Átadták a Summa Artium Díjakat

Nyolcadszor díjazta a művészeti mecenatúra kiemelkedő képviselőit a Summa Artium. A Teva Magyarország Zrt.-t a Kortárs művészetért kategóriában, Lakatos Pétert és Csiby Évát Az Év Patrónusai között és a MasterCard Europe – Katona József Színház együttműködést pedig a Projekt mezőnyben ismerték el.

A Summa Artium 10 éve azért jött létre, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már bevált módszerek hazai adaptációjával elősegítse az üzleti és magán eredetű kulturális befektetések, támogatások növekedését, az üzleti szféra és a kulturális terület kölcsönösen előnyös együttműködését. Az újszerű kultúratámogatói és együttműködési mintákat művészeti-kulturális projektek közvetítésével, tanácsadással igyekszik terjeszteni Magyarországon. Eddig több mint 350 projekt támogatásában töltött be közvetítői szerepet az üzleti és a kulturális szféra között. Díjait nyolcadik alkalommal adták át március 21-én.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt nyolc jelölt közül a három kategóriában egy-egy jelölt vehette át a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatoknak és magánszemélyeknek alapított díjat a Budapest Music Centerben. (A grémium tagjai: Szauer Péter zsűrielnök, a HVG Zrt. elnök-vezérigazgatója; Dávid Péter, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara igazgatója; Dr. Kádár Gabriella, a CIG Biztosító vezérigazgató-helyettese és Straub Elek mecénás, üzletember.)

A Kortárs művészetért kategória díját olyan vállalatnak adják, amely következetesen, kitartóan támogatja a kortárs kultúrát, és a legeredetibben használja ki az együttműködésben rejlő lehetőségeket. Az idei díjazott a Teva Magyarország Zrt., amely 2008 óta a Vígszínház fővédnöke. A gyógyszergyártó cégnek köszönhetően a teátrum olyan színdarabokat is bemutathat, amelyek a művészi szempontokat erőteljesebben szolgálják ki, mint a gazdasági elvárásokat. A Teva Magyarország Zrt. ösztöndíjprogramjával évente 50 fiatal, pályakezdő színész munkába állását segíti a MASZK Országos Színészegyesületen keresztül. A vállalat nemcsak szponzorációnak, hanem együttműködésnek tekinti a projektet. A zsűri az állhatatos, szakszerű, átlátható támogatást emelte ki, amikor az esélyesek közé válogatta.

A kategória további jelöltjei: a Béres Gyógyszergyár Zrt., amely fiatal tehetségeket, alapítványokat, egyesületeket, zenekarokat, művészeket karolt fel, rendezvényeket évekig támogatott. Valamint az E.ON Hungária vállalatcsoport, amely a Veszprémfest következetes mecénása és szponzora.

Az Év Patrónusa kategória díját az az üzletember veheti át, aki szaktudását vagy magánvagyonát fordítja közhasznú kulturális, művészeti célok segítésére. Az idei díjazott: Lakatos Péter és Csiby Éva, a sikeres, jómódú, színházba sokat járó házaspár. Megvásárolták a sok éve bezárt, egyre pusztuló műemlék Átrium mozit, használható állapotba hozták, és a bérleti díj mellőzésével átadták az Angol Nyelvű Színház Alapítványnak, azaz a volt Merlin Színház csapatának. Ezzel párhuzamosan saját gazdasági szakértelmüket és barátaik energiáit mozgósítva üzleti terveket dolgoztak ki, hogy az Átrium Film-Színház működése hosszú távon is fenntartható legyen. Olyan racionális és nagylelkű mecénások, akik az innováció mellett hisznek az autonómiák láncolatában is. A zsűri nagy összegű készpénz kulturális célú befektetéséért és több száz munkaóra adományozásáért válogatta őket az esélyesek közé.

További jelölt volt Orlai Tibor, aki a Színikritikusok Díja gálaestet háromszor megrendezte, pénztámogatása és lelkes önkéntes munkája tett lehetővé az esteket. Valamint Sándor Anna, a Spinoza Ház létrehozásáért, a színházi program menedzseléséért és szponzorálásáért.

Az utolsó, Projekt kategória elismerést az a projekt nyerheti el, amelynél az együttműködők erőforrásainak újszerű felhasználása mindkét félnél előnyösen hasznosul, és a sikert nem a befektetett pénz összege határozza meg. Mindez érvényes volt az idei díjazott, a MasterCard Europe – Katona József Színház együttműködésére. A kártyatársaság budapesti irodája a kortárs művészetek jelentős és kitartó szponzora. Amikor a Katona József Színház alapításának 30. évfordulóján elhatározta, hogy gyökeresen átépíti előcsarnokát, hogy a kortárs életérzést már a fogadótérben is sugározhassa, és a nézőket reggeltől estig be tudja csalogatni, természetes volt, hogy a MasterCardnak kínálta fel az együttműködés lehetőségét. Az eredmény nemcsak egy szokásos szponzori kapcsolat, hanem a K:antin névre hallgató, Európa legelső, kizárólag bankkártyát elfogadó kávézójának közös létrehozása lett. A zsűri még alig találkozott olyan projekttel, amelyben a kulturális szervezet és a szponzor ennyire megtalálta volna saját számítását.

Mellettük egyetlen jelölt volt: a Fashion Days Shopping Zrt. – Street Fashion Budapest, a Street Fashion Múzeum – Utcai divat egykor és ma című kiállítás megvalósításáért.

A Projekt kategóriában a a MasterCard Europe – Katona József Színház együttműködését díjazták
Summa Artium díj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.