Átadták a Podmaniczky-díjakat

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) idén is odaítélte a Podmaniczky-díjakat, az elismeréseket csütörtökön adták át Kecskeméten a szervezet országos találkozóján.

A díjat olyan magánszemélyek és közösségek kaphatják meg, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében - tájékoztatta a szervezet közleményben az MTI-t.

Podmaniczky-díjat adományoztak idén Balázs Gusztávnak, a húsz éve működő Bagi Helytörténeti Baráti Társulás 80 éves elnökének; Ducza Lajos főiskolai docensnek, a Kisújszállási Városvédő és -szépítő Egyesület tiszteletbeli elnökének; Farkas József középiskolai tanárnak, művelődésszervezőnek, újságírónak; Fehér József irodalomtörténésznek, a Kazinczy Ferenc Társaság elnökének, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatójának; Jancsó Árpád temesvári építőmérnöknek; Kriston Vízi József etnográfusnak, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület helytörténeti múzeuma vezetőjének; Kiss Imrének, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójának; Lics Lászlónak, a budafoki borászati emlékek megmentőjének és Marosi Miklós építésznek, akinek kiemelkedően fontos munkája volt a budapesti Erzsébet körúton a Grand Hotel Royal újjáépítése.

Ugyancsak Podmaniczky-díjat kapott Meskál Tibor, a Grand Hotel Royal Éttermesek Társasága Egyesületi Klubja alapítója és elnöke; Molnár József, az alsópetényi Prónay-kastély tulajdonosa; Papp József debreceni helytörténeti kutató; Polyák Péter, a kecskeméti városgazdálkodási vállalat nyugalmazott igazgatója, aki a helyi városszépítő egyesület elnökségi tagja és titkára volt; Rajki Diána, a Build-Communication Kft. tulajdonosa, a Várépítő pályázat életre hívója; Roboz Judit, a Budapesti Városvédő Egyesület II. kerületi csoportjának vezetője; Szarka Elemér, a komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke; valamint Zsíray Ferenc, a Tapolcai Városvédő Egyesület Elnöke.

A díjátadó előtt a kecskeméti Városháza díszudvarán Zsolnay-épületkerámiákból, valamint szecessziós építészeti fotókból nyílt kiállítás. Az országos találkozó pénteken szakmai konferenciával zárul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.