ASZTAL az alternatív színházaknak

Hét hazai és határon túli társulat előadásait hívták meg a pénteken kezdődő IV. Alternatív Színházi Találkozóra (ASZTAL) - a budapesti Szkéné Színházba. A társulatok java ritkán látható Budapesten.

A tíznapos fesztiválra olyan vidéki és határon túli színházi műhelyeket hívtak meg, amelyek produkciói ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el a főváros közönségéhez - mondta a Szkéné vezetője, Regős János, az ASZTAL válogatója és szervezője. „Budapesten kívül kevés a független társulat, és azok is sokkal nehezebb körülmények között működnek, mint a fővárosiak" - jegyezte meg, hozzátéve: számos országos szinten kevésbé ismert produkció megérdemelné a szélesebb nyilvánosságot.

Május 8. és 17. között a Szkéné közönsége éppúgy találkozhat félhivatásos egyetemi műhelyek előadásaival, mint profi színházi társulatokéval. Több csapat visszatérő vendégnek számít, így az ASZTAL-t hagyományosan a Janus Egyetemi Színpad (JESZ) indítja idén is. A pécsi társulat ezúttal három darabját hozta el: a Jorge Luis Borges Márk Evangéliuma című novellája alapján készült MRK VNGLM-ot, a Federico García Lorca művei nyomán írt Buster Keaton sétája című „élő némafilmet", valamint Friedrich Schiller Ármány és szerelem című klasszikusát.

A Czajlik József vezette, felvidéki Epopteia Társulás két kamara-előadással vesz részt a fesztiválon. Regős János megfogalmazása szerint Orál morál című darabjuk „a színházcsinálás, a színházi lét szatirikus megjelenítése", míg A nagyidai cigányok Arany János hasonló című elbeszélő költeményét dolgozza fel autentikus cigányzenével.

Shakespeare klasszikus tragédiáját adja elő O.T.H.E.L.L.O címmel a Szegedi Pinceszínház; a színrevitel különlegessége, hogy a többek között a kirekesztettségről szóló dráma címszerepét egy roma színész, Rácz László alakítja. A veszprémi Teleszterion Színházi Műhely A mester és Margaritát adaptálta WHO-LAND című darabjában, míg a pécsi Apolló Színház a Don Quijotét viszi színpadra Az igazság bajnoka címmel.

A Vendégségben Budapesten programsorozat keretében játssza a Szkénében a Danilo Kis délszláv író előtt tisztelgő Turbo Paradiso című darabját a szabadkai Urbán András Társulata, az ASZTAL utolsó előtti napján kétszer is. A fesztivált egy kísérletező kedvű debreceni társulat, a KonzervArtaudrium Gyurmázás című, "képzőművészeti ihletettségű" előadása zárja, melyben az avantgárd műhely egy fiatal orosz szerző, Vaszilij Szigarev Gyurma című munkáját dolgozza fel.

 

Turbo paradiso
Turbo paradiso
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.