Ascher búcsúja

Születésnapján búcsúzott hétfő éjjel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora, Ascher Tamás rendező az Ódry Színpadon. Utódja az animációs rendező, producer M. Tóth Géza.

A felsőoktatási törvény értelmében hatvanöt éves kora után búcsúzni kényszerülő Ascher nyolc évig vezette az intézményt. Hamar rájött, hogy sokan nem fogják szeretni, nemcsak a filmesek és a színházasok közötti konfliktusok, hanem a kényszerű elbocsátások miatt. Beiktatásától kezdve egyre fogyott az intézmény állami támogatása, és a folyamatosan változó felsőoktatási politika szinte kifosztotta az egyetemet. Mindez nem köthető egyetlen politikai oldalhoz sem, a 2000-es évek közepén kezdődött el, bár az igazi veszteséget az utóbbi években, a teljes felsőoktatás legyalulása során szenvedték el.

Mivel Ascher tiszta helyzetet szeretne hagyni utódjára, fél éve elindított egy átvilágító csoportot. Kiderültek az SZFE szervezeti és szervezési hiányosságai, rájöttek arra, hogy további fontos szakemberek is kellenek a művész rektor mellé. Nemcsak rektorhelyettesre van szükség, aki M. Tóth mellett a színháztörténész Jákfalvi Magdolna lesz, hanem az oktatásszervezési feladatokért felelős stratégiai igazgatóra is. Ezt a Káva Kulturális Műhelyből ismert Cziboly Ádám tölti be.

Ascher utódjáról elmondta: nem volt nagy a választási lehetőség. Három olyan egyetemi tanár oktat az SZFE-n, aki több nyelvet beszél. A legalkalmasabb M. Tóth Géza volt, bár őt sokáig kellett győzködni, hogy megpályázza a posztot.

Beszélt az egyetemet körülvevő irigységről és vádakról is. Nem ért egyet azzal, hogy a hetven éve változatlan kánonként emlegetett ízlésterror uralkodna a magyar színházakban. Az egyetemen mindig jól megfért egymás mellett többféle ízlésvilág. Egyetlen szempontot tart fontosnak: az értéket, amelyet sem az ízlés, sem a politika védőbástyája mögül előtüremkedő irigység nem pusztíthat el. Akkor sem, ha tíz-húsz évig nem ismerik el. A teljes színházi szakma tudja, mi az érték és a vacakság. Az ízlések vitája fájdalmas és romboló, ezért ettől távol kell maradni – tanácsolta. Az elbutulástól, gyűlölködéstől, rossz politikai jelszavak komolyanvételétől nem homályosulhatnak el a művészek, akiknek a valódi értékrendet bemutatva kell tovább végezniük a munkájukat – tette hozzá Ascher Tamás, akit hallgatók és tanárok vastapssal, dalokkal és egy egy példányban kiadott Ascher-emlékkönyvvel ünnepeltek. (Sz. K.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.