Árverésen Latinovits szerelmes levele

Egy legendás XX. századi szerelem, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán románca ragyog fel teljes tűzzel abban az 1966-os levélben, amelyet pénteken árvereznek a Központi Antikvárium aukcióján.
Latinovits Zoltán a szóban forgó levelet Gyuláról írta, ahol a várjátékokon vendégszerepelt, kedvese, Ruttkai Éva ugyanekkor a szegedi szabadtéri játékokon lépett fel. Szerelmük ekkor már hat éve tartott, 1960-ban Miskolcon ismerkedtek meg, ahol együtt játszottak Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájában. A színésznő ekkor már Gábor Miklós felesége volt, a szerelem hatására azonban 1964-ben elköltözött férjétől, s attól fogva együtt élt Latinovits Zoltánnal.

Az árverésre kerülő levél Latinovits és Ruttkai szerelmének legintenzívebb érzelmi pillanataiba enged betekintést, kiderül belőle a színész féltékenysége az elhagyott férj iránt, valamint néhány mérsékelten intim részlet is szerelmi vágyakozásáról. Éppen e részletek miatt Frenreisz Károly, a színészkirály féltestvére nemtetszését fejezte ki a levél nyilvánosságra kerülése miatt a Bors című lapnak nyilatkozva, s mint elmondta, testvére leveleit maga őrzi, ezt a levelet azonban nem ismerte. Kíváncsi, ki adhatta be.

Az antikvárium katalógusában olvasható a teljes levélszöveg, íme:

„Gyönyörűm, kis szívem, boldogságom, végre megkaptam azt a leveledet, amire vártam, – persze jobb lett volna mindent előbb, józan őszinte komolysággal megbeszélni. Mert természetellenes és lehetetlen helyzetemben ez a józan komolyság szükséges. Most már mindegy. Nagyon szép levelet írtál, talán a legszebbet, amit valaha kaptam tőled. Boldoggá tettél megint az egyszer, bár sokat gyötröm magam az elátkozott város miatt. (Szeged.) Nyilván ez is jó valamire. Remélem, legalább Neked jó lesz valamire, nekem borzalmas, mind Gyula, mind Szeged. De Te mindig „csinn"-be viszed a labdát, ha szabad most már football-kifejezéssel élnem. Csak azt kell megértened, hogy én hiszek a te becsületedben, tisztaságodban, – viszont féltékenységek becstelenségében is hiszek. Tehát G. úr ízléstelen becstelensége undorít el, aki Szegeden mindig eljátssza a martyr szerelmes családfőt. Ez sajnos idegesítően hamis és raffinált – következésképp becstelen; mint a színjátszása; mint az élete. Hát ezért voltak a lófaszok. Mehetett volna vonattal. Csak téged mindenbe bele lehet vinni, hogy kénytelen legyél nekem hazudni. – Ennyit erről.

Eddig Békéscsabán laktam és próbáltam, tegnap este jöttem át Gyulára lakni, és most már csak itt vannak próbák. Stefanik elrémít a színjátszástól. Mindegy, le kell nyelni még ezt az 5 napot. Több is veszett Mohácsnál. Mára sikerült részben kirekednem, Gyulai Ibusz-szobám nagyon jó, ma végre aludtam vagy 11 12 órát, mert a békéscsabai hőségben és zajban sokat szenvedtem. – Remélem Kovács Jancsi átadta a levelemet. Jó lenne, ha át tudnál jönni 24.- után!!! Pihenj sokat, vigyázz a lábadra, az egészséged többet ér Szegednél és az egész barom ünnepi játékoknál.

Én a magad-teremtette helyzet miatt nem mehetek Szegedre, és ezért nem is akarok odamenni. Remélem ez lesz az utolsó ilyen szituáció életünkben!!? Drága mindenem, kimondhatatlanul várlak és szeretlek. Kívánlak, vágylak. Kérlek ne mutogasd sokat rossz fürdőruháidban a melledet! Mert egyszer tényleg én öllek meg! Gondolatban most végigtapadok rajtad, nyári verejtékünkön, röpülni akarok veled, túl mindenen, túl rohadt életünkön és rohadt társadalmunkon.

Az élet szép, Neked hiába magyarázom, Tőled tudom. Strandon ülök egy elhagyott asztalnál, ugyanaz a nap süt rám, mint rád Szegeden és az égető-csókú és tűzforró-szerelmű tűhegyes napsugarakban és ölellek, én csókollak, én akarlak égetni. A nappal üzeni a föld, hogy kívánja ráborulj. Rámborítsd lányos lágyságod és férfiszenvedélyed.

Szeretlek jobban, mint az első perc csodálatában, 6 éve Miskolcon. Jobban csodálkozom, magadon-magamon, életünkön és a szép boldogságon, mint szerelmünk harmadik percében a vonaton. Szerelmem erősebb, mint az elmúlt hat év nyoma, terhe – és ha rádfekszem könnyebb a világ a sugárzó égnél, mikor felhőivel és kékségével ránktelepszik. Szerelmünk a világ. És én úgy látom a világot, amilyen a szerelmünk. Emlékezzél! És átlátod én átölellek, és most én is megbocsátok Neked mindent, mint ahogy Isten nekem is megbocsátja, ha bántlak. P[iki]-d."

A tételt 150 ezer forintos kikiáltási áron kínálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.