ARTplacc, avagy kortárs művészet Tihanyban

Tihany régi fényét és szerepét visszaállítandó szeretne a fesztivál áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban. Az ARTplacc újító kezdeményezése tavaly nyáron indult

Tihany említése mindenkiben megmozgat valamit. Ám mára a turisztikai kliséken túlmenően, bár sokan fáradoznak érte – pl.: Bujtor István Színpad és a különféle tematikus napok –, sajnos kevés igazán komoly kulturális vagy társasági esemény kapcsolható hozzá. Tihany régi fényét és szerepét visszaállítandó szeretne a fesztivál áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban.

Az ARTplacc újító kezdeményezése tavaly nyáron indult, és nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a kortárs művészetet. A szlogen azóta sem változott: A kortárs legjava.

Tihany földrajzilag is kitüntetett szerepe a régióban szinte kínálja a lehetőséget arra, hogy ez legyen az a központi hely, amely egy olyan esemény helyszínéül szolgál, amely igazi fórummá alakul, ahová Keszthelytől Aligáig eljön mindenki, mert ott „kell” lennie. Az ARTplacc szeretne kihagyhatatlanná válni mindazok számára, akik csak kicsit is elkötelezettek a kultúra, azon belül is hangsúlyozottan a képzőművészet és más társművészetek vagy éppen a gasztrokultúra iránt. Merthogy itt mindenből a legjobb bemutatására törekednek a szervezők.

A tavalyi siker után sokan csatlakoztak a fesztiválhoz – galériák, művészek, művészeti intézmények és alkotócsoportok –, akik hasonlóan gondolkodnak, és a minőséget tartják a legfontosabb értéknek. 2012-re nemcsak a szervezők és a támogatók köre, hanem a programok is bővültek. A kortárs képzőművészet mellett már más kortárs művészeti ágak is megjelennek az idei kínálatban. A fesztiválon az együttműködő partnerek, szervezetek, intézmények révén a videoművészet, a zene, az irodalom, a graffiti és a film is előtérbe kerül.

Az augusztus 11. és 20. között Tihany több helyszínén párhuzamosan futó fesztivál alapját az élvonalbeli kortárs képzőművészeti galériák közös kiállítása és egyben vására adja. A részt vevő galériák listája (Deák Erika Galéria, Dovin Galéria, Faur Zsófi-Ráday Galéria, Galerie Gaudens Pedit, Godot Galéria, Inda Galéria, kArton Galéria, Erdész Galéria & Design, Kisterem Galéria, Kogart Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, MONO Galéria, Galéria Neon, Nessim Galéria, NextARt Galéria, Várfok Galéria, Viltin Galéria) önmagában szavatolja a minőséget, és nyári válogatásaik bemutatásával megadja az egyedi alaphangulatot is.

A másik helyszín, vagy nevezzük nevén: placc, Tihany frissen átadott főtere, ahol kint a Magtár árnyékában hűsölve kortárs irodalmi felolvasásokon és beszélgetéseken vehetnek részt a felnőttek, diafilmek nézésével kapcsolódhatnak ki a gyermekek, míg az előadóteremben európai művészfilmek vetítésére ülhetünk be esténként.

A kikötő térségébe is életet lehelnek. Ide – a hely szelleméhez hűen – óceánjáró konténerekből álló Kikötőplacc épül, amely az igazán progresszív képzőművészeti és zenei programok, a nyári éjszakák terepe. A félsziget más pontján is találkozhatunk majd művészeti projektekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, számos workshopba, előadásba kapcsolódhatunk be, illetve minden este lesz koncert is. A programok minden helyszínen ingyenesek.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál szervezői hosszú távra gondolkodnak, így a következő években szeretnék bővíteni a résztvevők körét a kelet-közép-európai országokból érkező társintézmények bevonásával.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál célja, hogy néhány kellemes, nyári napra lebontsa a művészet köré épített falakat. Oldott és fesztelen légkörben, elvárások és kötelezettségek nélkül ismerkedhessen egymással alkotó és közönség, alkotás és befogadó.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.